Gradovi

Kitarovićeva indirektno prisluškivana

ZAGREB – Pitanje je dana kada će predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihormir Tim Orešković dogovoriti smenu direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a razlog je što nije blagovremeno obavestio predsednicu da kontaktisa sa osobom koja je bila prisluškivana i praćena.

Pravila službe nalazu, naime, da kada se zna da prisluškivana osoba kontaktira sa osobom iz prve kategorije štićenih, u ovom slučaju predsednicu, bili su dužni je trenutno na to upozoriti.

Na Pantovčaku, prenosi portal regionalne TV N1, tvrde da Lozančić tako nije sprečio da se predsednica, de facto još mesecima indirektno nadzire.

Lozančić je, navodno to učinio tek mesecima posle, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno „materijala“ koji su predani Državnom tužilaštvu.

Večernji list, pozivajući se na svoje izvore, ne želi da otkriva ko je osoba sa kojom je predsednica kontaktirala, a koja je bila prisluškivanja, ali sve vodi ka tome da je reč o Zdravku Mamiću koji je, podsećaju mediji, 29. aprila 2015.organiziovao u svojoj kući na Tuškancu i proslavu njenog 47. rođendana.

Mamić je, kako se navodi, već tada bio ozvučen.

Mesecima posle na Pantovčaku su shvatili da je zajedno s Mamićem bila, kao kolateralna žrtva „ozvučena“ i predsednica.

Izvori bliski predsednici tvrde da su transkripti „druženja“ Mamića i predsednice posle završavali u rukama i na uvid – bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, a Lozančić je tek nekoliko meseci nakon toga lično predsednicu obavestio da je Mamić od posebnim „merama“.

Foto Tanjug, D. Stanković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh