Gradovi

Klimkin: Rusija pokušava da provocira

BEČ – Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin, i pored tenzija sa Moskvom insistira na primeni mirovnig plana iz Minska i zahteva međunarodni format dijaloga o Krimu.

Povodom nedavnih incidenata na Krimu on je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, rekao da se još ne zna da li se radi o planiranoj ruskoj akciji ili samo o incidentu.

„Mogao bi to biti pokušaj interne mobilizacije. Uskoro će se u Rusiji održati parlamentarni izbori, raspoloženje na Krimu je loše. Možda Rusija time želi da igra na vreme i odbije mirovni proces. Ne znamo tačno koja je taktika Rusije, ali je ona veoma opasna“, poručuje Klimkin.

Klimkin je, na optužbu Rusije da su ukrajinske vlasti pucale na administrativni prelaz Krima, upitao kako je moguća primena artiljerije koja nije bila primećena na satelitima.

„Rusija ima na Krimu do 50.000 stacioniranih vojnika. Oni mogu da nas optuže u svako doba za provokaciju i onda da nas napadnu. Sve je moguće. Zabrinjava nas što Rusija očigledno pokušava da povećava broj vojnika“; naglasio je on.

Klimkin je isključio mogućnost da su ukrajinske snage ili aktivisti umešani u incidente.

„Koji bi smisao imala takva akcija za Ukrajinu, za povratak Krima. To ćemo ostvariti političkim sredstvima, podrškom međunarodne zajednice i sankcijama“, uveren je Klimkin.

On je podsetio da je Ukrajina predložila format „Ženeva plus“ za razgovor oko Krima.

„Naravno da nismo tako naivni da verujemo da će Rusija već sutra sesti sa nama za pregovarački sto kako bi ragovarala o statusu Krima. Međutim ima mnog važnih pitanja, kao što su ljudska prava na Krimu, prisustvo međunarodnih organizacija, za koje se zalažemo, kontrola nad vazdušnim prostorom i morem. To su problemi koje ne možemo rešiti bez dijaloga u takvom formatu“, naglasio je šef ukrajinske diplomatije.

Klimkin je izrazio žaljenje što Moskva, navodno, ima sasvim drugu zamisao o mirovnom sporazumu u Minsku.

„Ideja Rusije je, ne bih rekao da torpedira Minsk, ali da legitimiše što je stvoreno u Donbasu, jedna vrsta ruskog protektorata. Upravo sada pokušava Rusija da provocira naše trupe i destabilizuje stanje time što potpiruje stanje u Donbasu. Znamo da Rusija ponovo na hiljade vojnika pozicionira nadomak ukrajinsko.ruske granice“, objasnio je on.

Što se Ukrajine tiče ona, prema njegovim rečima, mora biti spremna da se brani, ali istovremeno stoji u potpunosti iza sporazuma iz Minska.

„Pravo primirje i povlačenje trupa pod međuanrodnim pritiskom. Kontrola ukrajinsko-ruske granice. Slobodni i fer izbori, pod nadzorom OEBS-a. To je srž našeg mirovnog plana“, dodao je Klimkin.

Kada je reč o sankcijama EU protiv Rusije on podvlači da su te mere, ne strategija, već instrument kojim treba Moskva da se natera da ispoštuje tačke iz sporazuma iz Minska i zaustavi agresiju protiv Ukrajine.

„Čim Rusija povuče svoje vojnike i naoružanje iz istočne Ukrajine nemam ništa protiv ukidanja sankcija. Postepeno labavljenje sankcija bi samo Rusiju pružalo podsticaj. Rusija vodi i protiv Evrope hibridni rat i pokušava da podeli EU i oslabi je. Ne radi se samo o Donbasu ili Ukrajini, već o Evropi“, poručuje on EU.

Foto twitter@PavloKlimkin

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh