• Gradovi

  Klix: Moguća nova kriza u BiH

  SARAJEVO – Nakon što je predsednik RS Milorad Dodik najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti obeležavanja 1. marta kao Dana državnosti BiH, mediji u toj državi postavjaju pitanje da li je vlast u Federaciji BiH ikada konstituisana.

  Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi da izazove krizu u entitetu s obzirom na to da bi osporila sve zakone i imenovanja počev od predsednika i potpredsednika, Vlade FBiH pa do članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, piše portal Klix.

  Najavljujući apelaciju, Dodik je ukazao na činjenicu da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u skladu sa Ustavom tog većeg entiteta BiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, kako je to predviđeno Ustavom.

  Dodik je najavio i da će Banjaluka tražiti poništavanje svih zakona i odluka koje je ranije doneo Parlament FBiH, što bi, piše Klix, moglo izazvati neviđenu krizu u državi, s obzirom na to da bi dovelo pod znak pitanja uspostavljanje vlasti u Federaciji.

  Predsednik Republike Srpske je apelaciju najavio nakon što je Tužilaštvo odlučilo da pozove Dodika na saslušanje zbog održavanja referendum o Danu Republike u RS.

  Ustvni sud BiH u petak je doneo rešenje prema kojem poništena sporna odredba u Zakonau o praznicima u RS, a ta odluka će stupiti na snagu s danom objavljivanja u Službenom glasniku.

  Mediji u Federaciji BiH su na osnovu najnovije odluke Ustavnog suda zaključili da ona upućuje na to da je sada otvoren prostor za hapšenje odgovornih za organizovanje referendum u RS, te da je za to krivično delo predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

  Foto Tanjug/ S.Radovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com