Novosti online

Клуб у Светогорској постаје образовни центар за сениоре

У овој години ће Сопот, а највероватније и Барајево добити клубове за старије суграђане, а у наредних неколико недеља биће отворен и објекат на Звездари. Ових дана очекује се и завршетак реконструкције клуба у Светогорској улици, а како су најавили у Геронтолошком центру Београда, нови простор биће оплемењен са десет рачунара како би најстарији корисници добили на коришћење интернет кутак са савременим едукативним центром за „треће доба”.

– Уз велику помоћ коју пружају геронтодомаћице, и град са своје стране чини све да старима живот буде што квалитетнији. За неколико недеља одржаће се и Сајам трећег доба, где ће се дефинисати нови програми за старе. Само у току прошле године било их је више од 800 – поручио је градоначелник Синиша Мали, док је обилазио пункт службе „Помоћ у кући” за Савски венац и Вождовац.

Како је прецизирао, у Градској управи више од 60 одсто запослених су жене па је њихова улога у прављењу бољег и лепшег Београда незаменљива. Од 1.209 запослених у Геронтолошком центру Београда, чак 1.140 су припаднице лепшег пола, а међу њима су социјалне раднице, терапеути, психолози, лекари, економисти, рачуновође, куварице, спремачице…

– Више од половине ради у служби „Помоћ у кући” и то на 14 пунктова у Београду. Посао геронтодомаћица није само посао, то је и позив. Јер, док трајете ви, трајаће и социјална заштита најстаријих суграђана – прецизирала је Сузана Мишић, директорка Геронтолошког центра Београд.

На помоћ у кући, драгоцену услугу намењену старим, болесним пензионерима и онима без родбине или сродника који би могли да им приуште ваљану заштиту и негу, у главном граду тренутно може да рачуна 2.677 најстаријих суграђана. У претходној години у овај програм било је укључено 514 нових корисника.

– Сада су у служби ангажоване 653 геронтодомаћице. Листе чекања и даље постоје, али према јединственом евиденционом списку 573 особе тренутно чекају да остваре право на ову услугу. Највише их је на Звездари и Новом Београду – истиче Мариа Марков, управница „Дневних центара и клубова”.

Дневни посао „домаћица за старе” подразумева обилазак најмање три корисника са којима оне проводе до два сата дневно, и тако од три до пет пута недељно. Има и оних који се веома вежу за своје домаћине па се са њима друже и ван радног времена. Неговатељице не раде празницима и викендом и да би могле да обављају овај хумани посао треба да имају завршену средњу школу. Пролазе и кроз програм обуке где сазнају све о организацији рада, које су одлике старости, како да реагују у случајевима неке ванредне ситуације, на који начин да поступају са особама које пате од деменције…

Цена сата услуге геронтодомаћице се није мењала од 2006. године и износи 26 динара (око 1.200 месечно) и плаћа је корисник, док се остатак од 15.174 динара до реалне цене услуге финансира из буџета Секретаријата за социјалну заштиту. Служба „Помоћ у кући” формирана је још 1987. године у оквиру Радне јединице „Дневни центри и клубови” чији је оснивач град Београд, при Геронтолошком центру Београд.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh