• Društvo

  Књажевац у клинчу са белом кугом

   

  Због вишедеценијског проблема са ниском стопом природног прираштаја у Књажевцу, ова општина у источној Србији је још 1999. године основала Фонд за повећање наталитета, са циљем примене мера попилационе политике.

  Локална самоуправа у Књажевцу је 2015. године донела Одлуку о оснивању Буџетског фонда за повећање наталитета у општини Књажевац („Сл. лист општине Књажевац“, број 17/2015)  са истим циљем: предузимањем скупа мера и активности на унапређењу популационе политике општине Књажевац, каже за Новости дана Марија Јеленковић шеф одељења за привреду и друштвене делатности.

  Мере популационе политике које се спроовде у општини Књажевац су новчана помоћ незапосленој мајци трећег детета, новчана помоћ породици за новорођено дете, новчана помоћ за лечење стерилитета, новчана помоћ за лечење деце и накнада трошкова боравка у предшколској установи за треће дете у породици, накнада трошкова боравка у предшколској установи за децу из материјално угрожених породица, накнада трошкова боравка у предшколској установи за децу избеглих, прогнаних и интерно расељених лица, накнада трошкова ужине за ученике основношколског узраста, накнада трошкова уџбеника за децу основношколског узраста, накнада трошкова смештаја и исхране у Дому ученика средњих школа у Књажевцу и новчана помоћ талентованим ученицима и студентима.

  Средства Буџетског фонда за повећање наталитета користе се за:

  • Новчану помоћ незапосленој мајци трећег детета, која се исплаћује 24 месеца у износу од 20.000.00 динара месечно, односно у укупном износу од 480.000.00 динара по коринсику.
  • Новчану помоћ породици за новорођено дете,
  • Новчану помоћ за лечење стерилитета,
  • Новчану помоћ за лечење деце,,
  • Новчану помоћ за друге намене од значаја за популациону политику.

  Општина Књажевац је 2002. године донела Одлуку о финансијској подршци породицама са децом, којом се признају тзв. проширена права на финансијску подршку у односу на тадашњи закон који уређује ову област. Године 2015. Општина је донела нову Одлуку о финанијској подршци породицама са децом („Сл. лист општине Књажевац“, број 10/2011, 20/2013, 22/2013, 11/2014, 17/2015), којом се уређују права на:

  • Накнаду трошкова боравка у предшколској установи за треће дете у породици
  • Накнаду трошкова боравка у предшколској установи за децу из материјално угрожених породица
  • Накнада трошкова боравка у предшколској установи за децу избеглих, прогнаних и интерно расељених лица
  • Накнада трошкова ужине ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА
  • Накнада трошкова уџбеника за децу основношколског узраста
  • Накнада трошкова смештаја и исхране у Дому ученика средњих школа у Књажевцу
  • Новчана помоћ талентованим ученицима и студентима, при чему су критеријуми : успех ученика/студената у претходним годинама школовања и социо-економски статус породице ученика/студента,
  • Новчана помоћ ученицима и студентима дефицитарних занимања за општину Књажевац.

  Поред наведених мера, општина Књажевац грађанима пружа мрежу услуга социјалне заштите, намењених свим угроженим категоријама становништва, почев од деце, младих, особа са инвалидитетом, жртава насиља, Рома, интерних и расељених лица и избеглих лица, до старих и социјално угроженог становништва.

  Имајући у виду низак стандард становништва и велико учешће становника треће доби у укупном броју становника општине Књажевац, општина је 2015. године увела БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ.

  Бесплатан превоз се пружа и сада, а актуелни уговор је закључен до јануара 2018. Године.

  Представници школа, Цркве, Здравственог центра, чланови Општинског већа, истичу да Фондација за повећање наталитета није и не треба да буде социјална институција, већ инструмент који ће, кроз рад у обдаништима и школама, промовисати корисност и добробит од чувања више деце у породици.

  Велики проблем који негативно утиче на стопу природног прираштаја у читавој Србији,  а поготово у Књажевцу су абортуси, насилни прекиди трудноћа.

  Гинеколог др Мирјана Марковић каже да је тешко убедити жену да одустане од насилног прекида трудноће из које би могла да роди здраво дете.

  – Када жена реши да прекине трудноћу ту нема разговора. О спречавању абортуса треба размишљати много раније. Жене које се обрате лекару за прекид трудноће, већ су формиране личности, које такву свест имају од малих ногу. 

  Статистички подаци показују да је потпуно погрешно  питање броја деца везивати за економски статус.

  Наравно да је економски моменат битан, али има много тога што може да се  уради кроз популаризацију родитељства.

  За рад Фондације у Књажевцу, новац се обезбеђује готово искључиво из локалног буџета.

  Компаније и и појединци који су спремни да издвоје новац у ове сврхе само су изузеци од правила.

  Привредници би морали да имају свест о друштвено одговорном понашању.

  Уколико је немају, држава би могла на то да их подсети мерама пореске политике.

  Подстицаји друштвено одговорним компанијама допринели би да се обезбеди више новца у борби против беле куге.

  Општине могу да учине доста, али без помоћи републичких органа немају велике шансе у борби за опстанак градова и општина поготово у сиромашним и девастираним деловима Србије.

  На то је указао и председник Србије Александар Вучић током посете Клиничком центру у Нишу 28. јула 2017. године.

  Радују најаве да ће бити повећани подстицаји за повећање наталитета у 2017. години.

  Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, изјавила је данас да ће подстицај за рађање деце, кроз закон о финансијској подршци породици, имати значајне новине.

  Министарка  Ђукић Дејановић рекла је у Нишу да ће најављене измене Закона о финансијској подршци породици значити много за подстицај наталитета, а да се размишља да се први пут мајке са села изједначе са оним које раде у предузећима.

  „Размишља се о томе да мајка са села има сва права као она која ради у јавном предузећу или привредном субјекту, наравно под условом да је пољопривредни осигураник“, рекла је Ђукић Дејановић.

  Нови Закон би требало да предвиди исплату из републичког буџета у износу од 100.000 динара породицама за рођење првог детета, уместо досадашњих 38000. Планира се  и повећање износа за рођење другог, трећег и четвртог детета.

  Славица Ђукић Дејановић истиче да је 15 општина из Србије, од којих седам са подручја јужне и источне Србије, добило 130 милиона неповратних средстава за подстицај наталитета.

  Пројекти ће, додала је Ђукић Дејановић, дати мали резултат уколико све институције не дају свој допринос.

  „Пронаталитетна политика је један од приоритетних циљева Владе Србије и желимо да је на неки начин унесемо у породице, у живот обичног човека“, нагласила је Ђукић Дејановић.

  Љ.П.

  (Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Књажевац.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту  нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com