Gradovi

Knjiga Slavoja Žižeka „Protiv dvostruke ucene“

BEOGRAD – Knjiga Slavoja Žižeka „Protiv dvostruke ucene“ u izdanju Lagune pojaviće se ovih dana u knjižarama što će obradovati mnoge verne čitaoce njegovih knjiga.

Žižek, je slovenački filozof, koji je stekao je doktorat iz filozofije na Univerzitetu u Ljubljani, a psihoanalizu je studirao na Univerzitetu Pariz VIII.

Danas radi kao istraživač na Sociološkom institutu Univerziteta u Ljubljani. Jedan je od najplodnijih filozofskih pisaca današnjice u svetu im veoma je popularan i van granica bivše Jugoslavije.

Napisao je više od stotinu knjiga iz oblasti političke teorije, filmske teorije, kulturnih studija i psihoanalize.

„Protiv dvostruke ucene“ je knjiga o izbeglicama, terorizmu i drugim nevoljama sa bližnjima. Žižek pokušava da odgovori i na pitanje: Da li je moguće očuvati evropske vrednosti i evropski nacin života u zajednici koja Drugog vidi kao pretnju?

„Evropska unija je na prekretnici. Teroristički napadi i izbeglička kriza stavljaju je pred dilemu: da li širom otvoriti vrata izbeglicama ili srušiti svaki prilaz Tvrđavi Evropi?“ to su dileme a koje ovaj filozof traži odgovor.

Žižek ne nalazi odgovor koji bi ga zadovoljio ali pokazuje zbog cega su oba rešenja loša i deo iste ideološke ucene.

Prema njegovim rečima „jedna stvar je jasna: ni islamski terorizam ni talasi migracije nisu naprosto politički motivisani; oni su, pre svega, simptom globalnog kapitalizma i posledica nove klasne borbe. Otuda je insistiranje na redefinisanju Evrope jedini način da se u korenu zahvate najveći problemi sa kojima se ona danas suočava“.

Foto youtube.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh