Svet

Ko će režirati Putina: Spilberg, Li, Stoun…

Autor: Ruža Ćirković

Moskva – Advokati koje je konsultovao ruski list Gazeta.ru analizirali su ruske zakone i odlučni su u pravnom mišljenju da bi američka multinacionalna kompanija Knightbridge Entertainment morala da traži i dobije saglasnost ruskog predsednika Vladimira Putina za snimanje dugometražnog igranog filma „Putin“, o čijem sadržaju i ostalim detaljima ne postoji mnogo više od sledeće najave ispisane na sajtu same američke firme: „Iz KGB-a na mesto premijera i predsednika.

Čovek, mit! Intimni pogled na život i uspon na vlast jednog od samih uticajnih ljudi u svetu“. Advokati iz advokatske kancelarije „Starinski, Korčago i partneri“ izjavili su da saglasnost nije potrebna za umetničko prikazivanje javne ličnosti pogotovo onih koji su na državnim funkcijama, ali „kad se planira komercijalno prikazivanje umetničkog filma (sledstveno čemu se očekuje izvlačenje dobiti), mora se dobiti saglasnost lica za javnu upotrebu njegovog lika pa i kad se radi o političaru“.

A kako je saopštio Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, ruski predsednik o nameravanom snimanju filma o njegovom životu nije upoznat, a njegovi su saradnici o tom projektu saznali iz novina.

Priča o filmu o „Putinu“ koji je najavila američka kompanija stigla je na sav glas u medije kad je opoziciona ruska televizijska stanica „Dožd“ objavila da će Putina igrati Leonardo Dikaprio – glavom i bradom. Dikaprio, koji promoviše svoj najnoviji film „Povratnik“, za nemačke je medije izjavio da ništa ne zna o tom projektu, ali da bi mu naravno bio izazov da glumi Putina. Priča je tako izašla iz boce, pa su se ruski mediji profesionalno obratili američkoj kompaniji Knightbridge Entertainment, koja se samopredstavlja kao nezavisni proizvođač filmova, a Valerij Sarajan, predstavljen kao jedan od njenih glavnih menadžera, za RIA Novosti je izjavio da će film o Putinu režirati jedan režiser koji je ovenčan sa dva Oskara, ali da o glavnom glumcu odluka nije doneta, a čak četiri su u pregovorima.

Ma koliko bio umetnički, film o Vladimiru Putinu ne može da ne bude politički, pa su se ruski mediji još više zauzeli da razotkriju koliko umetnosti, a koliko moguće je politike iza svega stoji. Pa su počeli da prekopavaju podatke o oskarovcima i, u skladu sa tvrdnjom Sarajana, u obzir da režira film o Putinu došla su dva dvostruka oskarovca; Stiven Spilberg i Ang Li. Ali, prema opširnom prikazu Gazeta.ru, Rusima bi najviše leglo da film o njihovom predsedniku snima Oliver Stoun, dobitnik tri Oskara (mada jedan nije za režiju) i čovek koji rado zalazi u politiku.

Ali samo dan nakon Valerija Sarajana za reč se javio i glavni šef kompanije Knightbridge Entertainment Grant Kramer te je u izjavi za Radio Slobodna Evropa spustio loptu na zemlju objavom da Leonardu Dikapriju, o čijoj glumi Grant ima samo reči divljenja, uloga Putina nije ponuđena i da je izjava Sarajana i o režiseru sa dva Oskara preuranjena – možda film režira i neki režiser bez Oskara. Za razliku od Sarajana, koji je početak snimanja najavio za proleće ove godine, Grant je početak pomerio za početak 2017. godine.

Ali ruski predsednik dosad nije likom i pravim imenom bio učesnik nijednog umetničkog filma, mada su likovi u nekim filmovima aludirali na njega, pa će, ukoliko ovaj američki projekat uopšte bude realizovan, tu sem pravnih biti i političkih pitanja.

S obzirom da je najnoviji film Leonarda Dikaprija u bioskopima, ova putinovska priča za njega je bila dodatna reklama, o čemu navodno svedoči učestalo pojavljivanje njegovog imena u ruskim medijima, pa tanka sumnja da je sve lansirano iz te kuhinje takođe postoji. Da je film „Putin“ samo tema za dnevnu potrebu.

Možda bi Kremlj najviše i voleo da tako bude.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh