Društvo

Ко и за кога уништава локалне и регионалне медије?

novine 2

Приватизација медија завршена је 31. октобра, а до сада је само 34 од 73 медија приватизовано и добило нове власнике. Према подацима до којих је дошло Удружење новинара Србије (УНС), 22 медија чека да се приватизује преносом капитала запосленима без накнаде, 13 ће бити угашено, док ће њих четири променити делатност.

Од 22 медија којима припада право да се приватизују преносом капитала на запослене без накнаде, за 10 није оглашена продаја, а 12 су медији за које није било заинтересованих купаца.

Многи од поменутих медија још увек нису добили Решења од Агенције за приватизацију о обустави процеса приватизације и расписивању Јавног позива за упис бесплатних акција, тако да је крајње неивесно да ли ће се и када спровести та процедура.

Подсећамо да су неке локалне самоуправе престале са финансирањем медија 30. јуна, друге 31. октобра, тако да је велики број њих од једног до четири месеца без било каквих прихода, док су некима и блокирани рачуни.

Поставља се питање да ли ће и на који начин ови медији опстати док се не спроведе целокупна процедура преноса капитала без накнаде, јер од тренутка када добију Решење од Агенције о обустави процеса приватизације, имају 30 дана рок да распишу Јавне позиве за упис акција, 15 дана да се заинтересовани који имају право на акције пријаве, а након тога следи процедура провере од стране Агенције за приватизацију оних који су се пријавили, као и достављање Решења о преносу капитала на запослене.

Напомињемо и да Агенција за приватизацију скоро три месеца не доставља Решења за пренос капитала без накнаде за запослене у РТВ Врању и ТВ Смедерево који су одавно испунили све потребне услове.

Медији који желе пренос капитала без накнаде трпе штету јер им се оспорава право на пројектно суфинансирање, имају додатне трошкове пословања јер су и даље, кривицом Агенције, у статусу јавних предузећа, а притом немају право ни на финансирање из јавних извора.

Право на пренос капитала без накнаде на запослене имају следећи медији: Дневник АД Нови Сад, Радио Бујановац, Радио Сечањ, Радио Суботица, Радио Бачка из Бача, Радио Пожаревац, Реч радника из Алексинца, Наш глас из Смедерева, Информативни центар Оџаци, Реч народа Пожаревац, РТВ Бачка Паланка, РТВ Трстеник, РТВ Врање, Информативни центар Тутин, РТВ општине Ковачица, Информативно јавно предузеће Прешево, РТВ Врњачка Бања, Радио Зрењанин, РТВ Бор, Информативни центар Кикинда/Радио Кикинда, ТВ Смедерево и Радио Лазаревац.

 

Извор: Удружење новинара Србије (УНС)

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh