• Gradovi

  Ko je skromni lekar iz Metkovića, lider ili luzer?

  ZAGREB – Dramatični preokreti koji su se ovih dana događali na hrvatskoj postizbornoj političkoj sceni dokazali su da je lider nezavisnih lista Most Božo Petrov, mladi lekar iz Metkovića, najvažnija politička figura koja presudno utiče na to da li će Hrvatska napokon dobiti vladu ili će se ići na vanredne parlamentarne izbore.

  Ko je zapravo Petrov?

  U izbornoj noći delovao je kao skromni lekar iz malog mesta. Sad ide uzdignutog okovratnika, sa sunčanim naočarima i slušalicama u ušima. Time kao da poručuje: Važniji sam od drugih, nadmoćan sam i preuzimam stvar u svoje ruke.

  Za ovih 50 dana postizborne drame Petrovu je pošlo za rukom gotovo nemoguće – da za isti sto, nakon mnogo godina, dovede lidere dve suprotstavljene koalicije, one okupljene oko aktuelnog premijera Zorana Milanovića i njegovog SDP-a i onih koji podržavaju Tomislava Karamarka i njegov HDZ.

  “Milanović i Karamarko dve su strane istog novčića i s njima ne možemo, a niti oni s nama. Pre će oni međusobno koalirati jer naše uslove ne mogu da prihate“, govorio je Petrov.

  Stalnim preokretima u pregovorima na ivicu strpljenja doveo je celu naciju. Redom je izbacivao sve koji su mu se suprotstavljali u stranci. Političke analitičare razočarao je neodlučnošću i stalnim izmišljanjem novih zahteva koji bi redovito rušili sve dogovoreno dan pre. Nakon svega njegovi pobornici tvrde da će promeniti sliku politike u Hrvatskoj. Kritičari kažu da je Hrvatska postala taoc Boža Petrova.

  Zagrebački nedeljnik Globus u današnjem broju donosi tekst o Petrovu pod naslovom „Lider ili luzer?“

  Konstatuje se, međutim, da je svih 50 dana jedna teza njegovog prvog intervjua bila tačna Petrova su svi potcenili.

  Mladi psihijatar iz Metkovića, koji je umalo postao sveštenik, porodični je čovek i otac troje dece. Sposobni lokalni političar koji je iz sedla u Metkoviću izbacio lokalnog šerifa i preuzeo vođenje grada. I koji sada to isto pokušava s Milanovićem i Karamarkom, piše ovaj zagrebački nedeljnik.

  “Mnogima se svideo početak njegova političkog puta: smenio je sumnjivog prethodnika s vlasti, pa sebi smanjio plaću…”, kaže Globusov sugovornik.

  Hrvatskoj je ponudio reforme koje bi, kako je insistirao, trebalo da sprovede tripartitna vlada SDP, HDZ, Most. Na izborima njegova nezavisna lista osvojila je 19 zastupničkih mesta, a u međuvremenu su ga napustila četiri.

  Mediima je zamerao da pokušavaju da razbiju Most.

  “U ove četiri sedmice su, ne mitraljezi, nego teško topništvo simultanih medijskih napada, napisao je Petrov, za Slobodnnu Dalmaciju.

  “Došli su do tog nivoa da mi izmišljaju život, ljubavnice, da me nazivaju pacijentom, nezakonitim sinom nadbiskupa… U isto vreme dok su neki političari slatkorečivo obećavali reforme, nudili su krišom našim zastupnicima usluge, nagovarali ih da promene dres“, piše Petrov.

  Uzimali su članove Mosta, govoreći kako to nije njihova izdaja, nego politički fair-plej. Shvatam da zavisno od vrste sporta postoje različiti fair-plejevi. Tako u kik-boksu imate puno pravo nekoga zveknuti u glavu da legne na pod ili zadaviti, samo ne smete udarati u određena mesta. Do neki dan nisam znao da je za neke fer plej u politici koristiti režimske metode kako bi se ostvarili interesi“, napisao je ranije Petrov.

  Foto Tanjug/HINA

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com