Svet

Ko je, u stvari, Zlatan Hasanbegović?

Hrvatski sabor o Vladi Tihomira Oreškovića

* Deo hrvatske javnosti istoričara kandidata za ministra kulture sumnjiči za ustašluk * Bojan Dimitrijević: Vrlo lucidan tip * Nikica Barić: Nije čovek netolerancije

Autor: Ruža Ćirković

Zagreb

Ne šturi program koji je pred poslanicima Hrvatskog sabora izložio mandatar Tihomir Orešković, nego je kandidatura istoričara Zlatana Hasanbegovića za hrvatskog ministra izazvala najveći interes javnosti i opozicionih poslanika. Funkcioner SDP Nenad Stazić zahtevao je od Oreškovića da tu kandidaturu povuče kako mu vlada ne bi dobila epitet proustaške.

Hasanbegović, koji je inače malo poznat široj javnosti ali će čitaoci Danasa kasnije videti da jeste istoričarima u Srbiji, optužen je da izjavama kako je „antifašizam floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu“ i predsedavanjem Nadzornim odborom Počasnog blajburškog voda zagovara vrednosti NDH. Protiv njegovog izbora za ministra kulture pred Hrvatskim saborom su za vreme jučerašnje sednice protestovali aktivisti Platforme 112, a Stazić je sa govornice rekao: „Povucite taj predlog, recite da se sa time ne slažete, ne treba vašoj vladi pridjev ustaška“. Poslanik SDP-a Rajko Ostojić je pozvao Hasanbegovića da se zbog izjava o antifašizmu izvini, a Ingrid Antičević- Marinović iz iste stranke je mandatara zapitala: „Šta bi rekao vaš poslodavac , izraelska tvrtka, da mu predložite na rukovodećem mestu takvog čovjeka“.

Hrvatski P.E.N klub je pozvao građane da daju svoj potpis pod peticiju protiv izbora Hasanbegovića, a njegova predsednica Nadežda Čačinović kaže da je „jedini mogući razlog za to (izbor Hasanbegovića-prim, R-Ć) želja vladajuće većine da se gospodin Zlatan Hasanbegović u svom mandatu posveti ideološkim zaoštravanjima i čistkama, budući da nema nama poznatog iskustva u upravljanju kulturnim institucijama, niti je pokazao teorijsku i praktičnu upoznatost s funkcionisanjem autonomije toga područja“. Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske je saopštio da će izborom Hasanbegovića i izborom ministra branitelja Mija Crnoje hrvatska vlada u svom sastavu imati „dva ultradesničara kojih se ne bi postideo nijedan diktatorski režim“.

“Taj je mogući ministar član Blajburškog voda, skupine koja žaluje nad propašću NDH. Jer ne treba zaboraviti da su kod Blajburga zarobljeni i mnogi muslimani iz zloglasne Handžar divizije koja je iza sebe ostavila brojne krvave tragove“, navodi se u saopštenju tog Saveza.

Internet sadržaji u kojima se pominje Hasanbegović vrlo su šturi. Takva je i njegova zvanična biografija koju su u četvrtak i juče koristili svi mediji u regionu. Beogradski istoričar Bojan Dimitrijević prijatno se iznenadio („Da li je moguće?“) kad je od ove novinarke saznao da je Hasanbegović predložen za ministra. Dimitirijević kaže da Hasanbegovića zna odlično i da mu je vrlo drag kolega, „jedan vrlo lucidan tip i prosto mi je neobično da su ga predložili“. Dimitrijević tvrdi da se Hasanbegović bavio političkim idejama, da je autor nekoliko knjiga o muslimanima u Kraljevini Jugoslaviji i Hrvatskoj i „te knjige su mu prilično dobre“. Njegovo predsedavanje Nadzornim odborom Počasnog blajburškog voda ne bi trebalo pogrešno posmatrati. “Koliko ja znam, to je kao odbor za održavanje tog spomenika. Nema to neku formalnu težinu, koliko ja znam“. Dimitrijević smatra da Hasanbegović ne treba da se izvini za izjavu da je „antifašizam floskula“: „Nema razloga. To je njegovo naučno mišljenje“.

Zagrebački istoričar Nikica Barić smatra da su napadi na Hasanbegovića preterani i da su samo deo političke borbe. Barić za Danas kaže da neki stavovi Hasanbegovića mogu izazvati polemike, da se sa nekima čovek ne mora slagati, ali da Hasanbegović nije čovek netolerancije, da je naprotivspreman da sasluša i suprotnu stranu i argumente. Barić veruje da će Hasanbegoviću biti teško na funkciji ministra, ali da je dobro što je za tu funkciju predložen. Barić kaže da istoričar Hasanbegović smatra da je za neke ljude 1945. oslobođenje, ali za neke nije, ali to nikako ne znači da on brani „nacifašistički poredak ili NDH“. “Prejako je reći da će njegovim izborom vlada postati proustaška. On ima pravo na svoje mišljenje“, kaže Barić i veruje da će mediji pružiti Hasanbegoviću priliku da svoje stavove objasni.

Za nijansu manje protesta izazvala je kandidatura Mija Crnoje za ministra branitelja zbog njegove najave da će napraviti „registar izdajnika nacionalnih interesa Hrvatske, a onda i „registar agresora“. Nenad Stazić je Oreškovića pitao da li on zna da pravljenje takvih registara znači „pozvati ljude na cestu da ga neko umlati“, a Stipe Petrina, načelnik Primoštena, je rekao da taj registar podržava, ali da u njemu posebno mesto dobiju oni koju su 1990. i 1991. prodavali oružje i municiju i švercovali naftu neprijatelju, Davor Bernardić (SDP) je zapitao hoće li u tom registru biti i oni koji su opljačkali Hrvatsku za vreme Domovinskog rata i privatizacije, a jedan od najuticajnijih članova HDZ-a Milijan Brkić se čudio: “Tražili ste registar branitelja, pa ne vidim razlog zašto ne bismo objavili i one koji su napadali Hrvatsku“.

I Staljin, i Tito, i Pol Pot antifašisti

Zlatan Hasanbegović je povodom napada na njega izjavio da ostaje pri stavovima iznetim u svojim radovima i preporučio da ti radovi budu pročitani. „Nema moga nikakvog stava o antifašizmu. Već o odnosu prema jugoslovenskom totalitarističkom nasleđu. I Staljin, i Tito, i Pol Pot bili su antifašisti“, rekao je Hasanbegović, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh