Gradovi

Ko predstavlja obične Amerikance a ko završava posao

DURAM – Favoriti Demokratske stranke za nominaciju na izborima za predsednika SAD, Hilari Klinton and Berni Sanders, suočili su po prvi put u direktnoj debati mišljenja o važnim pitanjima poput spoljne politike, zdravstava i obrazovanja a posle gotovo izjednačenog rezultata na izborima u Ajovi, diskusija je vođena u oštrom tonu.

Klintonova je nastojala da Sandersa prikaže kao idealistu koji ne uspeva da završi posao, dok je Sanders tvrdi da je Klintonova isuviše vezana za establišment i pod uticajem Vol strita da bi donela istinske promene, prenosi BBC.

„Ona predstavlja establišment ja predstavljam obične Amerikance“ rekao je Sanders, koji Klintonovu posebno kritikuje zbog donacija predstavnika krupnog kapitala i visoke tarife koju naplaćuje za govore na događajima.

Mi ćemo transformisati Ameriku suprotstavljajući se interesima krupnog kapitala i donatora za kampanje, rekao je on.

Klintonova je oštro uzvratila da je vreme da Sanders „prestane sa veštom kampanjom diskreditacije“ koju vodi protiv nje.

Kada je reč o spoljnoj politici, ona je dovela u pitanje Sandersovu stručnost i iskustvo dok je on upotrebio svoj omiljeni argument da je Klintonova podržala rat u Iraku.

Oni su diskutovali i o obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, važnim temama za Amerikance, pri čemu je Sandersove predloge kao „neizvodljive“ dok je Sanders uzvratio da je Klintonova spremna da pristane na „manje nego što Amerikanci zaslužuju“, prenosi AP.

Sanders koji zagovara univerzalno zdravstveno osiguranje i obećava da će se uhvatiti u košac sa prevaram i previsokim cenama farmaceutske industrije rekao je da „ne prihvata mišljenje da SAD ne mogu to da urade“.

Trka za nominaciju za kandidata Demokratske stranke na izborima za predsednika SAD, za koju se donedavno verovalo da će je sigurno dobiti Klintonova, intenzivirana je ove nedelje sa gotovo izjednačenim rezultatima u Ajovi, gde je Klntonova pobedila za 0,2 odsto glasova.

Ovo je poslednja debata pre preliminarnih izbora u Nju Hempširu 9. februara, gde prema anketama javnog mnjenja Sanders uživa daleko veću popularnost.

On je pred sinoćnju debatu pokušao da minimizira tu prednost, prikazujući se kao slabiji u odnosu na „najmoćniju političku organizaciju u zemlji.“

Klintonova je sa druge strane nagovestila rešenost da barem smanji razliku pred glasanje u Nju Hempširu, posle čega će se preliminarni izbori odžavati u državama u kojima su joj birači naklonjeniji.

AP Photo/David Goldman

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh