• Gradovi

  KO SU ONI KOJE NE VIDIMO, A ČUVAJU NAŠE ŽIVOTE ?

  Ne tako retko u našim saopštenjima govorimo o odnosu javnog mnjenja prema poslu policijskog službenika. Policijske službenike građani svakodnevno viđaju na ulicama, u PS ili na intervencijama ali i dalje postoje predrasude o težini i opasnosti policijskog posla. A šta je sa onima koje ne vidimo, a danonoćno brinu o bezbednosti cele naše zemlje ?

  Policijska stanica Novi Pazar jedna je do PU koja je zadužena za očuvanje administrativne linije sa KIM, a njeni policijski službenici čuvaju KZB na potezu prema Banjskoj. Svakodnevno na nadmorskoj visini od oko 1500m policijski službenici prelaze po nekoliko desetina km bez obzira na vremenske uslove. Vreme odmora i praznike provode u staroj i trošnoj školi koja već godinama ne radi. Uz takve okolnosti njihov primarni zadatak je da u svakom trenutku spremno reaguju na bilo kakve pretnje po bezbednost.

  KZB je pojas koji administrativno razdvaja Srbiju od Kosova i Metohije i koji danonoćno obezbeđuju snage vojske i policije. Imajući u vidu svakodnevne političke i bezbednosne trzavice na ovoj relaciji, trebalo bi da celokupnom javnom mnjenju bude jasno koliki teret nose policajci koji su na terenu. Umesto toga, formira se jedna negativna slika o policijskoj profesiji dok ovi ljudi, bez obzira na uslove u kojma rade, svoje vreme i život maksimalno posvećuju bezbednosti svih nas.

  Ovde smo upućeni jedni na druge isključivo, provedemo zajedno po dvadesetak dana, pa se trudimo da živimo kao jedna velika porodica. Svakodnevno patroliramo po planinskim terenima, a stari planinski putevi su ne tako retko trasa kojom šverceri pokušavaju da prođu. To su trenuci kada su nam životi direktno ugroženi, jer ne znamo ko se može naći sa druge strane a planinski teren dodatno stvara teškoće u radu.“ Feriz Halilović, predsednik NPSS Novi Pazar.

  Nijedan policijski službenik nema lak posao, ali on je dodatno otežan kada, umesto da su sa svojim porodicama, vreme provode u improvizovanom smeštaju. Važno je da građani ne gledaju policijsku profesiju kroz oči senzacionalnih naslova, već da neko prikaže realnu sliku, sa kojim se sve problemima suočavaju pored toga što rizikuju svoje živote.“

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com