Gradovi

Kocijančič: EU i članice obećale tri milijarde evra

LONDON – Na Donatorskoj konferenciju za Siriju i okolne zemlje, Evropska unija i zemlje članice obećale su da će stanovništvu Sirije pomoći sa tri milijarde evra.

„EU i njene članice obećale su da će u ovoj godini pomoći Siriji sa više od tri milijarde evra“, navela je Tviteru portparolka EK Maja Kocijančič.

Nemačka je navela da će u periodu 2016-2018 izdvojiti 2,3 milijarde evra, samo ove godine 1,1 milijardu, dok će Italija izdvojiti 400 miliona dolara u naredne tri godine.

Svetska banka planira donacije u visini od 20 milijardi dolara u narednih pet godina, a za ovu godinu Japan planira pomoć od 350 miliona dolara, a UAE 137 miliona dolara.

SAD će izdvojiti dodatnih 890 miliona dolara za pomoć sirijskim izbeglicama i za migraciju stanovništva unutar i oko Sirije, saopštio je američki državni sekretar Džon Keri.

Prema njegovim rečima, od 890 miliona dolara dodatne pomoći, 600 miliona biće direktna humanitarna pomoć u hrani, vodi, skloništima i medicinskoj pomoći milionima ljudi u Siriji i regionu, preneo je AFP.

„Preostalih 290 miliona dolara otići će direktno za podršku obrazovanju 300.000 mladih Sirijaca u Jordanu i Libanu“, naveo je americki državni sekretar, ističući da su do sada SAD izdvojile više od 4,5 milijardi dolara za pomoć sirijskim izbeglicama i za selidbu lica unutar i oko Sirije.

Vlada Srbije je ranije donela odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodeli za decu Sirije.

Prema procenama UN, oko šest miliona Sirijaca je internio raseljeno u toj zemlji, a oko četiri miliona su otišle kao izbeglice.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh