• Novosti online

  Koha ditore: SAD i Rusija uključeni u postizanje sporazuma Beograda i Prištine

   

  Koha ditore: SAD i Rusija uključeni u postizanje sporazuma Beograda i Prištine

   

  Predsednik SAD Donald Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, piše danas prištinski list Koha ditore.

  Ovome je prethodio susret predsednika Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana, kao ni pregovaračka ekipa i Vlada Kosova, dodaje Koha.

  Poznavaoci tog procesa ocenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga.

  „Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije“, kazao je za dnevnik politolog Krenar Šalja.

  Medjutim, prema njegovim rečima, to ne znači da pregovaračke ekipe obe strane neće imati uticaja u procesu.

  Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore.

  U decembru prošle godine predsednik SAD Tramp je uputio pisma predsednicima Kosova i Srbije i istakao mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da postignu dogovor.

  „Pozivam Vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite jedinstvenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma“, napisao je Tramp u pismu Tačiju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com