• Novosti online

    Колективни отказ на пумпи због ниске плате

    Бањалука – Да забринутост власти и привредника у Републици Српској због одласка становништва и радника нису без основа, показао је један нетипичан случај из Требиња. У том граду су запосленици једне бензинске пумпе одлучили дати – колективни отказ.

    Урадили су то пошто није удовољено њиховом захтеву. Они су убеђивали власника како плата од 250 евра није адекватна и захтевали су повећање плате за 50 евра. Послодавац је проценио да би могао пристати на половину од траженог износа, нудећи 25 евра повишице. Како се нису видели у тој рачуници, радници су оградили предузеће и обавестили власника да пумпа више не ради.

    „Нису пристали, спаковали су ствари, ставили кључ у браву, оградили пумпу и колективно напустили радна места”, известила је Алтернативна телевизија.

    Медији су то, између осталог, довели у везу и са недостатком радне снаге, најпре у Хрватској и Европској унији, где вапе за радницима разних профила. Економисти потврђују раније изнете тврдње власти и послодаваца који су приметили да само веће плате могу задржати раднике у Републици Српској.

    Но, чини се да приватни послодавци нерадо проширују ставке у буџетима за радничке плате, иако су власти недавно увеле неке олакшице у пословању и најавили нове додатне мере. Економисти се питају хоће ли то бити довољно растерећење, па да 70 одсто радника у Српској који примају плате испод просечне – она износи 450 евра – осете побољшање личног стандарда. На пример, просек примања у грађевинарству је 300 евра, а у финансијама више од 740 евра месечно.

    Власти у РС обећали су пре неколико месеци скори раст просечне плате на 500 евра, а најниже плате на 250 евра, приметивши да би републички просек требало поспешити подижући превасходно оне најниже плате, а не растом примања у администрацији и државној служби. Засад су повећање добили запослени у просвети и полицији, за десетак одсто. Но требињски пример говори да би се ствари можда могле закомпликовати у пракси када је реч о „обичним пословима”.

    „Дошло је време да поготово приватни послодавци плате достојанствен рад. Плате поштен рад и да га плате адекватно, а не да радник ради за минималну, загарантовану плату”, рекао је Драган Симовић, извршни секретар Регионалног синдикалног центра у Требињу, за АТВ.

    Ова телевизија извештава како је власник пумпе некадашњи рукометни репрезентативац Владо Мандић одмах расписао нови конкурс за пријем радника, а да је претходно молио раднике да се стрпе неколико дана како би се договорили. Власник пумпе због свега што се десило најављује и кривичне пријаве. Анкетирани грађани Требиња подржали су раднике пумпе.

    „С једне стране, многи мисле да је тако лако отићи у Немачку, па се пореметила и радна дисциплина, а уједно имамо незадовољство радника колика год да је плата. Оптерећења на привреду морају да се умање на ниво из 2008, и то што пре. Имамо фиксни курс домаће валуте, што је додатни проблем, јер две деценије постоји инфлација. Послодавци су лимитирани, па без већег растерећења привреде неће бити ни бољег положаја за раднике. Раст плата ће допринети повећању потрошње и РС неће бити на губитку. Све је то на трагу обећања из експозеа председника Владе РС Радована Вишковића”, износи своја уверења за наш лист економиста Зоран Павловић.

    Медији су у последње време пуни извештаја о масовном одласку радника из целог региона. Најревносније о томе извештавају медији из Хрватске, а миграције из те државе отварају могућност радницима из БиХ за сезонске послове у тој земљи.

    „Независне” преносе да је, по подацима немачког Завода за статистику из Визбадена, лане у ту државу, не рачунајући земље ЕУ, највише радника дошло из Кине и Индије, а да је БиХ на трећем месту, одмах иза две најмногољудније земље света. Само прошле године у Немачку се из БиХ уселило 22.000 људи, подаци су из Визбадена. Ову земљу са негативним природним прираштајем је, по подацима Уније за одрживи повратак, од 2013. до 2017. године напустило више од 150.000 особа.

    Извор: Политика

    Klikni za komentar

    Odgovori

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

    Na Vrh
    Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com