• Novosti online

  „Колибри” пева необјављене песме у Центру „Сава”

  Хајде свете буди дете – назив је концерта који ће 20. марта у Центру „Сава” одржати популарни дечји хор „Колибри” под управом Љиљане Ранђеловић и уз пратњу Биг бенда РТС-а којим ће дириговати Иван Илић.

  Након прошлогодишњег наступа који је одржан почетком априла и за који се тражила карта више па је месец дана касније поновљен наступ хора, који већ 53 године својим професионализмом и љупкошћу шири добре вибрације, ове године уиграни тандем „Колибри” – Биг бенд наступају са потпуно новим програмом.

  – Оно што је добро треба поновити, због тога са нашим џезерима и сарађујемо изнова. Овај пут како бисмо представили необјављене песме. Наиме, песме које је хор некада снимао под управом Милице Манојловић, а које никада нису објављене, ми ћемо премијерно извести пред београдском публиком. Биће 19 песама а међу њима је и песма по којој смо назвали концерт. На сцену Центра „Сава” изаћи ће 80 малишана уз 20 старијих колега из Биг бенда. Са нама ће бити и Васил и Марта Хаџиманов и Вукашин Марковић како би отпевали једну њихову песму – каже Љиљана Ранђеловић и уз смех додаје како и „Колибри” имају своју предизборну песму у складу са временом и приликама у којима живимо а која се зове „Чика Јовина странка”.

  Позвани на такмичење хорова у Белгији
  – После концерта припремаћемо се за велико такмичење хорова у белгијском граду Нерпелт. То је међународно такмичење у више категорија, а ми смо, наравно, у категорији дечјих хорова. Добили смо задату композицију и доста је озбиљан програм. Добар део је одвојен за а капела певање, без пратње. Јасно је да хор мора да буде врхунски спреман. Циљ нам је да деца изађу из Србије, да осете дух хорских свечаности. Па, ако буде и нека награда освојена – супер. „Колибри” дуги низ година нигде нису путовали, а на такмичења нису ишли никада. Због тога је ово такмичење прилика коју не смемо да пропустимо. За сада нам је уплаћена котизација за смештај и учешће на фестивалу. Боравак нам је обезбедио организатор фестивала који траје од 29. априла до 2. маја. Требало би да иде тридесет шесторо деце и остало нам је још да нађемо средства за пут. Надам се да нећемо ићи пешке – каже смејући се Љиљана Ранђеловић дубоко уверена да ће град и држава препознати значај овог такмичења не само за хор већ и за српску културу.

  За све песме које малишани спремају са старијим колегама чланови Биг бенда увелико раде аранжмане.

  – Већи део оркестра ангажован је у писању аранжмана – истиче Иван Илић, а на наше питање како је радити са малишанима од пет, шест година и нешто старијом децом он врло озбиљно одговара како су они прави мали – велики професионалци.

  – Дођу спремни на те наше пробе, као врло озбиљни професионалци. Дођу орни и радни. Пробе углавном буду увече, а они стигну из школе, након разних ваннаставних активности. Након целог дана проведеног у раду дођу спремни – каже тромбониста, композитор, аранжер и диригент Биг бенда.

  Да ли су немирни, да ли некада одлуче усред пробе мало и да прошетају и загледају инструменте на којима свирају њихове „колеге” џезери, питамо Илића који признаје да је нормално да буде и граје.

  – Када у студију имате четрдесетак мале и двадесетак велике деце буде ту свега. И граје и весеља, али и радости музицирања. Током пробе су мирни, али јесу радознали када направимо паузу. Али, ми смо уигран тим јер сарађујемо већ неколико година, заправо од нашег заједничког албума „Колибри – планета” који је изашао 2013. а годину дана пре тога смо га припремали. Деца су стекла самопоуздање и њима је сасвим нормална да снимају и наступају са великим оркестром. А то није лако ни одраслим професионалцима. Међутим, ми те наше мале колеге третирамо као било ког другог музичара са којим сарађујемо – каже Иван Илић.

  Диригент Биг бенда и диригенткиња хора „Колибри” захваљујући доброј сарадњи која траје неколико година постали су усклађен уметнички пар и врло добро знају шта и када да ураде.

  – И када све испланирамо, „брусимо” песме док не сложимо све коцкице онако како смо планирали. После програм још дорадимо како би све било на нивоу који се очекује и од „Колибрија” и од Биг бенда – објашњава Илић.

  Ове године програм концерта водиће двоје глумаца – Андријана Оливерић и Светислав Буле Гонцић. Од 19 песама, две су баладе – „Сваки дан се сунце рађа” и чувена песма „Имеџин” коју ће „отпевати” и покретом знаковног језика у чему им је помогла Јулијана Лекић што је још једна новина у раду хора „Колибри”.

  Првих шест, седам песама отпеваће свих 80 малишана а потом ће они најмањи отићи и препустити сцену Центра „Сава ” старијим другарима који могу да издрже напорно извођења свих 19 нумера. Наравно, за крај публику очекују бисеви који су такође припремљени.

  ——————————————————-

  Свако је пронашао место за себе

  – На оваковом концерту има мало места да солисти из Биг бенда покажу своје умеће. Не смемо да надјачамо хор. Али, свако је овде пронашао своје место за себе и свако ће моћи да покаже своје вишеструке таленте – истиче Иван Илић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com