Novosti online

Колико бирача има у Србији

Откад је у понедељак Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило да је у Јединствени бирачки списак (ЈБС) уписано 7.000.095 бирача, не престају спекулације на тему зашто одједном имамо око 234.000 бирача више него на последњим изборима.

Подсетимо, на изборима 2014. године број бирача уписаних у бирачки списак био је 6.765.998. У истом саопштењу министарства, међутим, наведен је и податак да „припадници националних мањина имају право да се у ЈБС упишу прво на ћириличном писму, а затим на писму своје националне мањине, те да у овом тренутку у ЈБС има 206.820 бирача којима је двојако уписан податак о имену и презимену”.

Због недоумица у јавности министарство које води Кори Удовички објавило је додатно појашњење, подсетивши да се у ЈБС води евиденција пунолетних, пословно способних држављана Србије, који имају бирачко право према пребивалишту, као и бирача који имају боравиште у иностранству, а који су уписани у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство.

Све промене у бирачком списку врше се на основу службених евиденција надлежних органа и ажурирају се на дневном нивоу.

Напомиње се да је према попису из 2011. године за утврђивање укупног броја становника примењен концепт „уобичајеног становништва” (лице се сматра становником оног места у којем само или са члановима свог домаћинства проводи највећи део свог времена), независно од тога где има пријављено пребивалиште.

Такође треба имати у виду да је један број грађана бојкотовао или се из других разлога није одазвао наведеном попису (иностранство, пут…) па зато број грађана утврђен пописом није релевантан податак за поређење са бројем бирача.

„Сматрамо да је важно истаћи да објављен податак о укупном броју бирача за изборе 2014. године није упоредив са податком о тренутном броју бирача уписаних у бирачки списак, с обзиром на то да се бирачки списак закључује само за бирачка места на којима се спроводи гласање”, навели су у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

„Вечерње новости” су, међутим, објавиле изјаву председника Републичке изборне комисије Дејана Ђурђевића да је грешком овог министарства објављен је нетачан податак о броју грађана који ће имати право да гласају 24. априла.

„При објављивању броја бирача поштује се следећа методологија: саопштава се само број грађана уписаних на оним бирачким местима на којима се гласа. Од бомбардовања, не гласа се у делу општина на Косову и Метохији, попут Дренице и Урошевца, па људи који имају пребивалиште у тим местима, не улазе у укупан број бирача и за њих се не штампају гласачки листићи.

Министарство није поштовало ову методологију, па је објавило број бирача, укључујући и оне који су уписани на овим општинама. Грађани не морају да брину.

Тај податак је незваничан, а коначан број објавиће РИК када Министарство закључи бирачки списак”, рекао је Ђурђевић овом листу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh