Svet

Kolumbija: Kraj poluvekovnog građanskog rata

Obe strane su se dogovorile da rade zajedno na socijalnim problemima, na sprovođenju pravde prema žrtvama sukoba i da izgrade stabilan i trajni mir, dodaje se.

Dogovor je objavljen u kubanskim gradu Havani, gde su pokrenuti mirovni pregovori u novembru 2012. godine.

U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste svoje domove.

„Kolumbijska vlada i FARK objavljujemo da smo došli do konačnog, potpunog i definitivnog sporazuma“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Šef kolumbijske delegacije Umberto de la Kale i glavni pregovarac FARK-a Ivan Markes, potpisali su sporazum na ceremoniji u Kubi.

„Postigli smo svoj cilj. Rat je gotov, ali i tu je i novi početak. Ovaj sporazum otvara vrata za još inkluzivnije društvo“, rekao je De La Kale.

Dve strane su potpisale bilateralni prekid vatre u junu, čime je otvoren put za konačan dogovor.

„Bio je to težak posao, sa svetlim i teškim trenucima“, rekao je Markes i dodao da su svi „radili od srca“ te da sada mogu da kažu da njihova zemlja kreće u oporavak.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je telefonom predsednika Huana Manuala Santosa kako bi mu čestitao na postignutom sporazumu.

„Predsednik je prepoznao značaj ovog istorijskog događaja koji je došao u kritičnom trenutku. Predstoji dug proces kako bi se u potpunosti sproveo pravedan i trajan mirovni sporazum koji može da unapredi sigurnost i prosperitet za kolumbijski narod“, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koje su u više navrata bili na ivici prekida, piše BBC.

U skladu sa odredbama sporazuma, FARK se odriče oružanih borbi i priključuje pravnim političkim procesima.

„Kada se mir postigne kroz dogovor, nema ni pobednika ni gubitnika. Pobednik je Kolumbija, smrt je izgubila“ napisao je na Tvioteru pregovarač FARK-a Rikardo Telez.

„Sledi glasanje građana Kolumbije koje će se održati 2. oktobra, kako bi dogovor bio odobren“, najavio je predsednik Santos i dodao da će to biti „najvažniji izbori u njihovim životima“.

Bivši predsednik Alvaro Uribe vodi kampanju sa ciljem da dogovor bude odbačen, piše BBC.

Predsednik predstavlja referendum o sporazumu s pobunjenicima

Predsednik Kolumbije žuri da zakaže referendum o značajnom mirovnom sporazumu postignutom s levičarskim pobunjenicima pola veka krvave oružane borbe, te će već danas u Parlamentu predstaviti dokument o tome.

„Danas je početak kraja patnje, bola i tragedije rata“, rekao je predsednik Huan Manuel Santos u sredu uveče u poruci narodu preko televizije pošto je objavljena dogovor postignut u Havani, gde se pregovaralo četiri godine.

On je rekao da će se referendum o sporazumu sa „Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije“ (FARK) održati 2. oktobra.

Dok je Santos još govorio, 400 stanovnika glavnog grada Kolumbije okupilo se na trgu da proslavi do sada najbolju priliku za prestanak nekoliko decenija političkog nasilja sa više od 220.000 poginulih i više od pet miliona proteranih iz domova.

Među ustupcima u poslednji čas, koji su omogućili postizanje sporazuma, nalazi se garancija da će još politički nepriznati FARK imati najmanje 10 mesta u Parlamentu tokom dva mandata, a od 2026. godine, bivši pobunjenici će morati da svoju političku snagu dokažu na izborima.

„Pobedili smo u najlepšoj od svih bitaka: za mir u Kolumbiji!“, ; poručio je iz Havane glavni pregovarač FARK, koji se predstavlja pseudonimom Ivan Markes.

Čim se njegov govor završio, publika na trgu u Bogoti je otpevala državnu himnu i povikala „Viva Kolumbija! Da za mir!“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh