Novosti online

Комарци зује и усред зиме

Комарци усред зиме. Ништа необично, посебно за житеље Старог града, Новог Београда и Чукарице, за све оне који живе уз реку или им се домови налазе у близини канала. Досадно зујање и убадање непожељних крвопија, признаће већина, не јењава ни у зимским месецима, на шта указују и стручњаци, јер ови инсекти лако проналазе начин да опстану и по хладнијем времену.

Како онда суграђани могу да се изборе са њима?

У Заводу за биоциде и медицинску екологију истичу да ће до краја априла спроводити акцију сузбијања комараца у затвореном простору стамбених и других објеката на територији Београда. Житељи који примете комараца могу да се обрате стручњацима завода позивом на број телефона 011/3054-000 или посредством и-мејла zavod@biocidi.org.rs.

– У одређеним деловима престонице проблем са комарцима у затвореном простору јавља се континуирано сваке зиме, па тако и ове. Углавном су то објекти у којима су дотрајале топловодне инсталације. Тада долази до цурења воде која у комбинацији са вишом температуром у подстаници ствара оптималне услове за раст и размножавање комараца. Са доласком хладнијег времена, већ крајем јесени, комарци се повлаче у затворене просторе да би презимили. Када нађу погодне услове, затварају свој развојни циклус, па им се полако повећава број на тим локалитетима – објашњава др ветеринарске медицине Ивана Ђурић, из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Број позива суграђана који траже помоћ завода варира. Има оних који се јављају први пут, а највише захтева за помоћ стиже из делова града где постоји проблем са топловодним цевима, као што је случај на територији Новог Београда, Чукарице и Старог града.

– Завод континуирано прати ситуацију свуда где се јављају проблеми с кућним формама комараца. На таквим локалитетима третман се спроводи после обављеног мониторинга и пре него што грађани пријаве проблем – додаје др Ђурић.

У заводу подсећају да редовно прате појаву, како ларвених, тако и одраслих форми комараца, и на отвореним површинама, и у затвореном простору, и тако целе године. Тврде да су њихове екипе спремне за наступајућу сезону, и чим резултати мониторинга покажу појаву ларвених или одраслих форми комараца на терену, почеће и третмани инсеката.

– Средства која се користе за сузбијање комараца на територији Београда регистрована су у агенцији при Министарству пољопривреде и заштите животне средине, као и у Европској унији где се исто користе – потврђује др Ђурић.

На територији Београда има највише комараца из рода кулекс. Они презимљавају као одрасле оплођене женке које се са доласком хладнијег времена повлаче у затворене просторе – улазе зграда, подруме, техничке етаже, подстанице, шахтове и друге стамбене објекте. Чим се време пролепша, ове кућне форме излазе из скровишта и започињу нови циклус у природи.

– Осим што узнемиравају људе који са њима деле простор, оплођене женке комараца тада излазе напоље, дају следећу генерацију комараца и започињу нови циклус. Њиховим сузбијањем у затвореном простору смањује се и број комараца који ће презимити, што значи да ће их бити мање и следеће године – напомиње др Ђурић.

Да би се размножавали, ипак треба да постоје повољни услови за то: вода и одговарајућа температура, а тога највише има у подстаницама и техничким етажама.

Животни век комарца у природи је око две до три недеље у летњем периоду, у зависности од временских услова, док женке које презимљавају могу живети и до пола године.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh