Politika

Kome će suditi u Hagu ako neće Tačiju, Haradinaju?

tači,kosovoFoto: Screenshot

„Ako me pitate da li će Tači biti optužen, ja sam ubeđen da on neće biti optužen od ovog tužioca i (specijalnog) suda“, rekao je Koci za RTV Dukađini.

Koci je ostavio otvorenom mogućnost da se sud bavi ubistvima aktivista Demokratskog saveza Kosova i posle 31. Decembra 2000 godine.

„Svaki sporazum se može promeniti i dopuniti. Posleratni zločini su teško breme za naše društvo“, kazao je Koci .

Pored aktuelnog zamenika premijera i lidera Demokratske partije Kosova, Hašima Tačija, pred sud najverovatnije neće ni predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, kao ni lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, smatraju politički sagovornici iz Prištine, mada među novinarima ima i onih koji ne dele to uverenje.

Prištinski novinar Miljaim Zeka je ranije za prištinske medije izjavio da će pred Specijalnim sudom za eventualne ratne zločine koje je izvršila Oslobodilačka vojka Kosova (OVK) odgovarati bivši najviši zvaničnici tih snaga, a sada visoki zvaničnici institucija Kosova.

Prema njegovoj oceni, optužnice će biti podignute protiv lidera i funkcionera Demokratske partije Kosova – ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, predsednika Skupštine Kosova i njegovog zamenika Kadrija Veseljija i Džavita Haljitija, ministra bezbednosnih snaga i bivšeg komandanta Glavnog štaba OVK Agima Čekua.

Zeka smatra da će se pred sudom naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi, bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi…

Zeka je rekao da će među optuženima biti i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, ali nije naveo njihova imena.

Novinar Miljaim Zeka je rekao da poseduje spisak „sa pečatom tužilaštva“, na kome se nalaze imena ljudi koji će biti optuženi pred specijalnim sudom za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh