• Novosti online

  Komemoracija u Jajincima povodom sećanja na ubijene u Drugom svetkom ratu

  U Jajincima je danas održana komemoracija povodom sećanja na nekoliko desetina hiljada ubijenih beogradskih Jevreja, Srba i Roma za vreme Drugog svetskog rata.

  Vence su položili ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, članovi antifašističkih udruženja, jevrejske i romske zajednice, kao i predstavnici diplomatskog kora i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  Slavko Milanović iz udruženja logoraša poručio je budućim generacijama da su fašizam i nacizam veliko zlo koje deli sukobljavanja ljudi po rasi naciji i veri.

  „To je ideologija koja ne sme da ima budućnost i sledbenike“, rekao je Milanović.

  Ministar Djordjević je rekao da su u Drugom svetskom ratu mnogi hrabri Beogradjani ustali i suprotstavili se monstruoznom okupatoru koji je pokušao da na ime ponosnog i časnog belog grada stavi ljagu za večna vremena, kao mesto sa koga je jedan narod sistematski uništavan i skoro potpuno istrebljen.

  „Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Jajincima govori ne samo o obimu holokausta koji su Nemci sproveli na našim prostorima, već i o snazi otpora koji su srpski rodoljubi po cenu života pružali nacističkoj okupaciji“, rekao je Djordjević.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com