Gradovi

„Komersant“ o saradnji Srbije i NATO

MOSKVA – Srbija, koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu, napravila je veliki korak ka NATO, ocenjuje danas “Komersant”, navodeći da se premijer Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a parlament ratifikovao sporazum kojim se pripadnicima NATO omogućava slobodno kretanje po teritoriji Srbije i diplomatski imunitet.

“Na taj način Beograd, ne odustajući formalno od politike neutralnosti, aktivno širi saradnju sa NATO”, ocenjuje se u tekstu.

List citira izjavu premijera:“NATO nam je neophodan kao saveznik, koji će štititi naš narod na Kosovu I Metohiji”.

Tim rečima je on objasnio to što je parlament ratifikovao sporazum sa NATO, navodeći da u tome ne visi ništa loše.

Sporazum podiže saradnju između Beograda I Alijanse na novi nivo, ocenjuje “Komersant”, navodeći da se pripadnicima NATO omogućava niz beneficija.

Srpska opozicija, koja sebe naziva “proruskom”, dočekala je sporazum na nož , a neki traže od predsednika Srbije da stavi veto na zakon, navodi list.

Izvori “Komersanta”, međutim, navode, da su male šanse da predsednika Srbije stavi veto i da se tako sukobi sa premijerom, bez obzira na to što nastupa sa proruskih pozicija.

List prenosi srpskog politikologa Dragomira Anđelkovića da je Beograd trebalo da ponudi iste uslove i Rusiji, kad je reč o humanitarnom centru u Nišu.

Sporazum o uslovima boravka u centru u Nišu trebalo je da bude potpisan za vreme posete ruskog predsednika Srbiji 2014. godine, ali se to nije dogodilo, navodi list.

Približavanju pozicija Beograda I Moskve nije doprinela ni januarska poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina Srbiji, kada je, kako navodi “Komersant”, ljutnju Beograda izazvala njegova izjava o posledicama EU integracija Srbije, kao i njegov susret sa liderom SRS.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh