• Novosti online

  Komesar Agencije UN za palestinske izbeglice podneo ostavku

  Generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) podneo je danas ostavku pošto su preliminarni rezultati istrage pokazali da postoje problemi u upravljanju i zabrinutost zbog mogućih seksualnih prestupa, nepotizma i drugih zloupotreba položaja. Portparol UN Stefan Dužarik je objavio ostavku, rekavši da je Pjer Krenbul, generalni komesar Agencije o tome obavestio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša.

  UNRWA danas nije pominjala generalnog komesara Švajcarca Krenbula po imenu ali je navela da da se njen „najviši zvaničnik privremeno povukao“ i da je Gutereš postavio Antonia Saundersa, Britanca, da ga zamenjuje za sada.

  U saopštenju je navedeno da je tokom provere izbilo na videlo šta bi trebalo ojačati u Agenciji koja obezbedjuje podršku za 5,5 miliona palestinskih izbeglica.

  U poverljivom izveštaju etičke kancelarije UN do kojeg je došao AP u julu se tvrdi da su menadžeri uključujući Krenbula „umešani u seksualno uznemiravnje, nepotizam, osvetu, diskriminaciju i druge zloupotrebe ovlašćenja“.

  Izrael je izrazio veliku zabrinutost zbog takvih nalaza, ocenivši da potvrdjuju potrebu za „dubokom i sveobuhvatnom promenom“ u Agenciji.

  „Povlačenje Krenbula je samo prvi korak u dugom procesu koji je potreban da se eliminiše korupcija, poveća transparentnost i spreči politizacija agencije“, navelo je ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

  Saunders koji je već bio postavljen za vršioca dužnosti zamenika generalnog komesara UNRWA počeo je karijeru u UN 1989. godine u pojasu Gaze.

  On je do nedavno bio pomoćnik generalnog sekretara UN za upravljanje lancem snabdevanja.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com