Svet

Komplikuje se situacija u Siriji

Prema njegovim rečima, Iran svakako neće dozvoliti da se situacija u Siriji razvija na način na koji to žele zemlje koje podržavaju pobunjenike, rekao je general Džazeri iranskoj televiziji Al Alam, a prenosi AFP.

Rijad je u subotu saopštio da je rasporedio borbene avione u turskoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik kako bi „intenzivirao“ operacije protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji.

sirija alepo

Turska je gađala pozicije kurdske i sirijske vojske u severnoj Siriji, što dodatno komplikuje napore da se okonča rat u kome je od početka 2011. godine poginulo 260,000 ljudi.

Iran podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada slanjem „vojnih savetnika’ i dobrovoljaca da se bore uz sirijske snage, navodi Frans pres.

„Teroristi koji se danas bore u Siriji su snage Saudijske Arabije, Amerikanci ili reakcionarne snage u regionu,“ rekao je Džazajeri.

Mekejn: Minhenski dogovor će učvrstiti ruske operacije u Siriji

Američki senator Džon Mekejn osudio je danas prekid vatre u Siriji, koji je dogovoren ove nedelje na skupu u Minhenu, ocenjujući da će to „učvrstiti rusku vojnu agresiju“ u toj zemlji.“Dogovor o prekidu neprijateljstava velikih sila u Minhenu omogućiće nastavak napada na Alep“, rekao je Mekejn i dodao da dogovor zateva prekid vatre, ali omogućava Rusiji da nastavi bombardovanje u kojem stradaju civili.

Diplomate svetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom „prekidu neprijateljstava“ u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbednosne konferencije o Siriji deo je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta.

Mekejn je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin „nije slučajno sada pristao na prekid vatre“.

„Već smo to videli u Ukrajini. Rusija se uvek gura da ima vojnu prednost, menja situaciju na terenu i pregovara kako bi zadržala mogućnost da nastavi borbu“, ocenio je američki senator.

Prema njegovim rečima, Putin ne želi saradnju sa SAD o rešavanju sirijskog konflikta već da ojača režim sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh