• Novosti online

  Komšić u UN: Hrvatska negira genocid u NDH, a RS genocid u Srebrenici

  Kako se navodi, Komšić i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida Adama Dijeng su se „složili da je neprihvatljivo svako negiranje genocida u BiH i zločina koji su se dešavali tokom agresije na BiH“.“Komšić je istakao apsurdnu činjenicu da se sa začudjujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, pre svega u Hrvatskoj, kroz javno i političko delovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH“, navodi se u saopštenju.

  Dijeng je rekao da je u više navrata posetio BiH i Srebrenicu, gde je, kako se navodi, stekao kompletnu sliku o tome šta se dešavalo na tim prostorima, i dodao da su intenzivni susreti lidera regiona, uz iskren dijalog o prošlosti i bez negiranja činjenica, preduslov za trajno pomirenje i stabilnost.

  Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, kazao je Dijengu da se posle počinjenog genocida „počinje sa njegovim negiranjem i neprihvatanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinilaca“, stoji u saopštenju.

  „Jedan genocid ne umanjuje niti relativizuje drugi. Projekat sprečavanja genocida mora da ima specifičan pristup za svaki region i ne sme se upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa“, dodao je predsedavajući Predsedništva BiH.

  On je pozvao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i Adamu Dijenga da učestvuju na obeležavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com