• Gradovi

  Konferencija o regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima na Zapadnom Balkanu (VIDEO)

  Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je danas da su aktuelni bilateralni sporovi u regionu Zapadnog Balkana dokaz da bilateralna saradnja ne prati regionalnu multilateralnu saradnju.

  Otvarajući konferenciju Dinamika regionalne saradnje i bilateralni odnosi na Zapadnom Balkanu u Beogradu, Grubješić je upozorila da „etnonacioanalizmi mogu ponovo da se razbuktaju“ u regionu.

  „Zapadnom regionu je najviše potrebna podrška i vodjstvo EU ali treba da zapitamo koliko je region povećem eu integracijama“, rekla je Grubješić.

  Direktor Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu Maks Brendle istakao je regionalnu saradnju i poboljšanje bilteralnih odnosa kao “važan korak u evrointegraciji Zapadnog Balkana je regionalni saradnja i poboljšanje bilateralnih odnosa”.

  Na konferenciji u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Fridrih Ebert, bilo je reči o preprekama u mogućnostima u bilateralnim odnosima, kao i o tome da li je opšti kontekst povoljan za novu dinamiku.

  Cilj konferencije bio je da se razmotri tok dva paralelna procesa bilateralne i multilateralne saradnje u regionu i ukaže na mogućnosti i modalitete njihovog daljeg unapredjivanja.

  Otvorena bilateralna pitanja, koja su uglavnom nasledje sukoba tokom devedesetih godina otežavaju stabilizaciju političkih odnosa u regionu i efikasnost regionalnih inicijativa u pojedinim oblastima.

  Medju učesnicima konferencije su poslanik Bundestaga Josip Juratović, direktorka Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane Krisela Hačaj, predsednica Foruma za medjunarodne odnose EPuS Jelica Minić, istraživač Italijanskog instituta za medjunarodne odnose Mateo Bonomi i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Djukanović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com