Svet

Kongres Radničke partije S. Koreje posle 36 godina

Li je u intervjuu za agenciju Beta rekao da je teško prognozirati da li će biti većih promena na važnim mestima u rukovodstvu Severne Koreje, ali da postoje naznake da bi tamošnji režim uoči kongresa mogao napraviti neke provokacije.

„Sedmi kongres Radničke partije, zakazan za maj 2016, održava se po prvi put u 36 godina. To je takođe i prvi kongres Radničke partije koji će održati Kim Džong Un, vrhovni vođa Severne Koreje. Kim će, u svojoj petoj godini vladavine od kada je nasledio oca, verovatno iskoristiti taj događaj kao propagandno sredstvo kako bi pokazao javnosti u Severnoj Koreji i van nje da je konsolidovao vlast“, rekao je Li.

severna koreja kim dzong un oficiri

Navodeći da je teško reći da li će biti promena na uticajnim položajima, Li je rekao da je već viđeno da su „Kimove čistke obeležene brutalnošću i hirovitošću“.

„Čak ni prva generacija revolucionara, savremenika njegovog dede Kim Il Sunga, pa ni Kimov teča, nisu mogli izbeći ove nehumane čistke. Njegova pokretačka snaga je da konsoliduje vlast i ja očekujem da će svaka odluka biti zasnovana na tom istom impulsu“, rekao je južnokorejski ambasador.

Na pitanje da li se pred partijski kongres mogu očekivati nuklearne probe ili lansiranje raketa, Li je rekao da, prema mišljenjima obaveštajnih službi, ima nagoveštaja daljih provokacija pre kongresa, zbog čega su nadležne južnokorejski službe u stanju pripravnosti i blisko sarađuju i sa saveznicima i susedima te zemlje.

Ambasador Li je rekao da nuklearno naoružanje Severne Koreje nije samo problem Južne Koreje, već i globalni izazov koji može ugroziti Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja i poremetiti vojnu ravnotežu u regionu.

„U ovom trenutku Severna Koreja je jedina zemlja u istočnoj Aziji koja povećava nuklearno naoružanje. S obzirom na to da nastavlja s nuklearnim pretnjama ili, bolje rečeno, nuklearnim ucenama, ne može se otpisati mogućnost vojnog nagomilavanja u regionu, nuklearnog ili bilo kojeg drugog“, rekao je Li na pitanje ima li opasnosti od daljeg širenja nuklearnog naoružanja u tom regionu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh