• Naše Novosti

  Конкурси за „наше“

  NIŠ NOVOSTI DANA

  Не пристајемо, главна је порука са данашњег протеста дела нишких медија и новинара, предвођених City радијом и Јужним вестима, незадовољних, како наводе, злоупотребом пројектног финансирања медија, које у Нишу већ другу годину заредом служи за пуко буџетско плаћање функционисања медија блиских власти, пре свега СНС-у, а не за буџетску подршку јавног интереса у области јавног информисања, како закон заповеда. На протест су позвани представници новинарских организација, медија, невладиног сектора, ОЕБС-а.

  Према незваничним информацијама и ове године су у Нишу више од 75 одсто средстава добили медији које су Савет за борбу против корупције и Локални антикорупцијски форум Ниш означили као медије блиске власти, односно медије који кроз буџетски подржане пројекте на прошлогодишњем конкурсу нису остварили јавни интерес, већ пропагирали власт.

  Медији у власништву нишких породица Радомировић и Миловановић, као и чланова породице бившег министра одбране Гашића, прошле године су добили и више конкурсних средстава – 85 одсто.

  Стручне комисије које су предлагале расподелу новца оба пута су одбиле да њиховом раду присуствује грађански посматрач који је предвиђен Локалним планом за борбу против корупције града Ниша. О подели јавног новца намењеног остваривању јавног интереса у области јавног информисања одлучивано је иза затворених врата, по дискутабилним критеријумима. Нишки конкурс при том спада у највеће у Србији, пошто је прошле године за медије опредељено 57 милиона, а ове – 68 милиона динара.

  Проблем је утолико већи уколико се поуздано зна да „случај Ниш„ није усамљен, већ се сличне ситуације понављају и у другим градовима и општинама у Србији. Већ је постало опште место да је држава (читати: власт), која је требало да изађе из медија, у њима више него присутна. Оцену да на медијским конкурсима владајуће партије финансирају медије који су им блиски данас „понављају и врапци“. Упркос томе, нико озбиљно не помиње унапређење медијске правне регулативе, а Министарство културе, као и локалне управе за културу, не само да ћуте о проблемима, већ овакво пројектно финансирање проглашавају „великим успехом“. Питање је – за кога? За грађане због којих, како нас уче, медији, конкурси или пројектно финансирање и постоје? Или за „наше“?

  Угрожен медијски конкурс

  Два од три члана Стручне комисије која предлаже расподелу 68 милиона динара који су ове године у буџету града Ниша опредељени за медијске пројекте поднела су оставку, потврдио је јуче начелник нишке Управе за културу Небојша Стевановић и најавио да ће се изабрати два нова члана комисије.

  Оставке су поднели Маја Раковић, председница Удружења радио станица РАБ и Владета Радовић, шеф Департмана за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу. Оне су поднете након информација да је Стручна комисија донела одлуку да 75 одсто средстава буде подељено медијима који су, по извештајима Савета за борбу против корупције и Локалног антикорупцијског форума Ниш, по различитим основама блиски властима, што је изазвало негативну реакцију дела медија и јавности. Таква расподела новца је повод да се данас у подне на Синђелићевом тргу организује протест „за слободу медија“.

  Радовић је медијима доставио текст оставке у којој је Управи за културу предложио и да се Стручна комисија расформира. У образложењу оставке навео је да је подоноси између осталог јер „не постоје услови за адекватну оцену пројеката“, као и због тога што комисија „није успела да створи модел који би гарантовао валидност поступка“.

   

  Извор: Данас

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com