• Novosti online

  Konte: Produžavanja restriktivnih mera teška ali neophodna odluka

  Italijanski premijer Djuzepe Konte poručio je danas svojim sunarodnicima da je bila teška ali neophodna odluka o produžetku karantina u zemlji, zvanično potvrdjujući da će mere izolacije radi suzbijanja pandemije korona virusa biti na snazi do 3. maja.

  „Produžavamo restriktivne mere do 3. maja, što je teška ali neophodna odluka za koju ja preuzimam svu političku odgovornost“, rekao je danas premijer Djuzepe Konte u zvaničnom obraćanju.

  Poslednjih dana Konte je bio pod duplim pritiskom. Sa jedne strane lekari i naučnici pozivaju da se ne ukinu restriktivne mere suviše rano da epidemija ne bi ponovo počela da se širi u zemlji gde je od korona virusa umrlo 19.000 ljudi, najviše na svetu.

  Sa druge strane poslovni krugovi i poslodavci upozoravaju na užasne posledice koje će imati Italija, koja je takoreći potpuno stala od sredine marta.

  Konte je rekao svojim sugradjanima da mere koje su na snazi daju rezultate.

  „Znam da smo svi nestrpljivi da ponovo krenemo, i nadam se da ćemo moći od 3. maja obazrivo i postepeno“, rekao je on.

  Rekao je da će biti dozvoljene ponovo neke aktivnosti od 14. aprila, navodeći biblioteke, eksploataciju šuma i otvaranje radnji za bebe.

  „Ali ne možemo poći od načela da će virus nestati sa naše teritorije… ne možemo sebi dozvoliti ponovno razbuktavanje zaraze“, rekao je Konte.

  Rekao je da ukoliko bi sada ukinuli restrikcije rizikuju da izgube sve pozitivne efekte dosadašnjih mera, i da će biti primorani da krenu ponovo od nule.

  Konte je ponovo izrazio razočaranje odgovorom EU koja je objavila da izdvaja fond od 500 milijardi evra da se odgovori na ekonomske izazove nastale zbog pandemije.

  Po njegovim rečima potrebno je 1.500 milijardi evra, i rekao je da će on nastaviti da se bori da se usvoji taj veći fond u obliku evropskih obveznica, takozvanih korona obveznica.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com