Gradovi

Kontingent Vojske Srbije u CAR odlikovan medaljama UN

BEOGRAD – Na svečanosti održanoj danas u vojnoj bazi „Morava“ u Bangiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike, kontingentu Vojske Srbije uručene su medalje za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija (MINUSCA).

Medalje pripadnicima srpskog kontingenta uručili su zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za CAR Dajan Korner, zamenik komandanta vojnih snaga MINUSCA general-major Daniel Sidiki Traore i Direktor podrške misije, Milan Trojanović.

Korner se zahvalila na izuzetnim rezultatima koje je srpski kontingent, odnosno srpska vojna bolnica postigla u pružanju medicinske podrške vojnoj, policijskoj i civilnoj komponenti misije, navodi se u saopštenju MInistarstva odbrane.

Ona je naglasila značaj učešća Vojske Srbije u sedam multinacionalnih operacija UN i tri EU, kao i podatak da brojem žena u kontingentu (24) procentualno prednjačimo među kontingentima u ovoj mirovnoj misiji i da Vojska Srbija već ide u korak sa Rezolucijom UN 2242 i petogodišnjim planom UN da se duplira broj žena u misijama.

Na svečanosti su posebno istaknuti rezultati koje je postigla srpska vojna bolnica u misiji MINUSCA.

Od početka angažovanja, decembra 2014. godine, pregledano je preko 19600 pacijenata iz preko 100 različitih zemalja, izvršeno je 115 operacija u opštoj anesteziji, od toga 48 su bili pacijenti sa zadobijenim povredama od upucavanja i eksplozivnih naprava, a 65 života je spašeno pacijentima, koji su primljeni u bolnicu u kritičnom stanju.

U misiji MINUSCA osim 68 pripadnika Srpske vojne bolnice, angažovana su i dva oficira na štabnim dužnostima i dva oficira na dužnostima vojnih posmatrača.

Srpska vojna bolnica u Centralnoafričkoj Republici angažovana je od 11. decembra 2014. godine i trenutno je angažovana četvrta rotacija srpskih mirovnjaka.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh