• Gradovi

  Kormak: Dodik mora da dokaže da je zaslužio ukidanje sankcija

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaće na američkoj „crnoj listi“ sve dok delima ne pokaže da je spreman da radi na sprovodjenju Dejtonskog sporazuma i da doprinosi stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, izjavila je ambasadorka SAD u toj zemlji Morin Kormak.

  U intervjuu za banjalučke „Nezavisne novine“ Morin Kormak je rekla da je Vašington doneo odluku da uvede sankcije Dodiku jer su njegovi postupci doveli u pitanje vladavinu zakona.

  „Jasno smo kazali da su sankcije protiv gospodina Dodika zbog kršenja vladavine zakona, odluka Ustavnog suda, i zato što predstavlja značajan rizik za opstrukciju sprovodjenja Dejtonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku delima, a ne rečima odluči da radi drugačije, da poštuje vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda, i poštuje ono što Dejton znači, onda u jednom trenutku možemo razmotriti tu drugačiju situaciju“, rekla je ambasadorka SAD u BiH.

  SAD su 17. januara predsedniku RS Miloradu Dodiku uvele sankcije, koje se odnose na zabranu ulaska i blokadu imovine u toj zemlji, zbog, kako je navedeno, opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Kormak je izjavila da ta odluka nije donesena preko noći jer je, kako je navela, Dodik dugo dobijao upozorenja da će će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posledice, a povod za uvodjenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignoriše odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. januar koji se obeležava kao dan nastanka RS.

  Prema njenim rečima, eventualno ukidanje sankcija Dodiku bi takodje bio proces koji bi potrajao.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com