Gradovi

Kosor: Zagreb da pregovara sa Srbijom o otovorenim pitanjima

LJUBLJANA – Dugotrajna blokada države koja je u pregovaračkom procesu može se vratiti „kao bumerang“, izjavila je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ocenila da bi bilo dobro da hrvatska vlada pokrene pregovore sa Srbijom o rešavanju otvorenih pitanja zbog kojih Zagreb ima rezerve na otvaranje nekih pregovaračkih poglavlja Srbije.

Uz ona koja su istaknuta zbog poglavlja 23, Hrvatska i Srbija imaju i nerešena granična pitanja, kako je to bilo i u slučaju Hrvatske i Slovenije, rekla je Kosorova u autorskom tekstu za ljubljanski „Dnevnik“.

Ona je ocenila da međusobno iskustvo Hrvatske i Slovenije u pregovorima s Europskom unijom o članstvu u toj integraciji moglo bi se iskoristiti da se Srbiji koja čeka na otvaranje poglavlja 23 pomogne u tom procesu, ali i pojasne sve njegove teškoće i izazovi.

Prema njenim rečima, odluka Srbije da „posle tragične prošlosti“ odlučno zakorači prema Europi je dobrodošla.

Ona, međutim, kaže da taj put nije lak jer niko u EU ne pokazuje entuzijazam prema proširenju iako je ideja i dalje živa, prenosi Hina.

Bivša predsednica hrvatske vlade je opisala šta je preduzela kada je došla na to mesto u situaciji kad je jedna članica EU (Slovenija) blokirala 14 od 35 pregovaračkih poglavlja zbog bilateralnog graničnog problema i šta su joj tada govorili zvaničnici u Briselu.

„Rekli su mi – kad ispunite sve što od vas očekuju članice, završićete pregovore, a ako ih ne ispunite, onda ih nećete završiti“, ispričala je Kosor.

To se naravno odnosilo na slovenačku blokadu, dodala je Kosor.

„I Hrvatska i Slovenija mogu posvedočiti da u pregovorima nema i ne može biti popuštanja, te da je potrebno ispuniti sve kriterije. A popuštanja nema jer se u pregovaračkom procesu sve reforme i promene čine zbog države kandidatkinje za članstvo, a ne zbog Europske unije“, tvrdi Kosorova.

Ona je dodala i da Hrvatska ima veliku priliku da tokom pregovora Srbije s EU ostvaruje i svoj nacionalni interes u rešavanju otvorenih pitanja, pri čemu hrvatska vlada treba da imati jasnu politiku.

Po njenoj bi oceni hrvatske i srpske vlasti tokom pregovora Srbije s EU mogle same da reše dobar deo spornih pitanja kao što je sporni srpski zakon o univerzalnoj sudskoj jurisdikciji, kao i pitanje nestalih osoba, za koje Kosor smatra da je među najvažnijima, ako ne i najvažniji problem u međusobnim odnosima.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh