Politika

Kosovo: Kritično u devet opština

poplave, obrenovac, poplavljene, kućeFoto: Tanjug/Tanja Valič

Više opština na Kosovu i Metohiji pogođeno je poplavama, a najkritičnije je u Vitini, Gnjilanu, Zvečanu, Istoku, Klini, Kosovskoj Kamenici, Kosovom Polju, Leposaviću i Novom Brdu, izjavio je rukovodilac Pokrajinskog kriznog štaba za elementarne nepogode Dušan Kozarev.

Kozarev je naveo da meteorološke i hidrološke prognoze predviđaju da bi poplave mogle da pogode još neke sredine na Kosovu i dodao da su sve raspoložive snage u ljudstvu i mehanizaciji na terenu i trenutno se uspešno bore sa bujicama.

„Poplave su, prema najnovijem preseku situacije, od 15.30 pogodile nekoliko opština na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u Vitini, Gnjilanu, Zvečanu, Istoku, Klini, Kosovskoj Kamenici, Kosovom Polju, Leposaviću i Novom Brdu“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kozarev navodi da u još nekoliko opština postoji opasnost od izlivanja reka i da će na teren uskoro izaći komisija za detaljnu procenu štete.

Kozarev je, kako se navodi u saopšenju apelovao na sve građane da u predstojećem periodu, dok opasnost ne prođe, budu u najvećoj meri solidarni.

On je naveo da je svim javnim preduzećima, organizacijama i institucijama koje raspolažu ljudskim, tehničkim i materijalnim resursima naloženo da budu u pripravnosti i da će njihovi zaposleni, u slučaju potrebe, biti angažovani radnom obavezom. To je već urađeno u pojedinim najkritičnijim sredinama.

Za praćenje situacije u vezi sa poplavama na Kosovu nadležan je Pokrajinski krizni štab koga čine predsednici privremenih organa svih 29 opština na Kosovu i Metohiji, a na njegovom čelu je Kozarev.

„Pokrajinski krizni štab AP KiM za elementarne nepogode održaće sednicu večeras u 20 časova u Domu kulture u Šilovu, a potom će članovi tog tela obići poplavljena područja u selu Donja Budriga, u najugroženijem pomoravskom kraju“, navodi se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh