Gradovi

Kosovski savez primljen u UEFA

BUDIMPEŠTA – Kosovski savez primljen je u Evropsku fudbalsku uniju na Kongresu u Budimpešti.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je danas da je zahtev kosovskog saveza za članstvo u UEFA uplitanje politike u sport.

„Bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, kao predsednik FS Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike“, izneo je izlaganje Karadžić, uoči početka glasanja o prijemu Kosova.

On je naglasio da FS S nikada neće podržati slične presedane, koji sutra mogu da se dese i drugim članicama UEFA.

„Naravno da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni clan evropske fudbalske organizacije“.

On je naglasio da fudbal ne sme da prekraja granice bilo koje države, i da bi upravo primanje samoproglašene države Kosovo u UEFA to značilo.

„Fudbal ne sme da pređe liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal“, rekao je Karadžić i podsetio su Ujedinjene nacije nedavno odbile i prijem Kosova u UNESKO.

„Još od 2012. godine FS S se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tela, a na tom putu naše velike borbe uvek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsetiću vas i na veoma važnu cinjenicu, a to je da takozvana drzava Kosovo nije clan Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO“.

Karadžić je dodao da za prijem kosovskog saveza u UEFA postoje veliki proceduralni i pravni nedostaci.

„U razmatranju čitavog slucaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujucoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas „gluvo i slepo“ prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija? Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podela medu clanstvom i da otvori put mnogim zahtevima za prijem u clanstvo UEFA“, naveo je Karadžić i podsetio da sport ne vode političari.

„Moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama politički, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim politickim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo ne politici u fudbalu“, zaključio je Karadžić.

Preview

Gianni Infantino

Slide

Sandor Csanyi, Davor Suker

Slide

Angel Maria Villar Llona

Slide

Slide

Gianni Infantino, Angel Maria Villar Llona

Slide

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh