• Novosti online

  Kostreš: Crkvi konačno naplatiti porez na imovinu

  Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansije Dušana Vujovića da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije, dokle će to biti tolerisano.

  Kostreš je podsetio da je prema dostupnim podacima, crkvama i verskim zajednicama, restitucijom već vraćeno oko 95 odsto imovine, pa je „nepravedno prema gradjanima“, da oni ne plaćaju svoje obaveze.

  „Krajnje je nepravedno da gradjani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže“, ocenio je Kostreš u pisanoj izjavi.

  On je upitao Ružića i Vujovića da li je utvrdjeno koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će za to biti obračunata i naplaćena zatezna kamata.

  „Još je nepravedno i to da crkva ulaže u izgradnju poslovno stambenih objekata, dok se iz budžeta Srbije izdvaja novac za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika, kao i još daje pola miliona evra za gradnju crkava u Bosni i Hercegovini“, dodao je Kostreš.

  On je predložio da tri stotine popisivača, koji su krenuli da porede da li se stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata u poreskoj prijavi, počnu upravo od crkvene imovine.

  „Deo tog novca bi država mogla da upotrebi za intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bismo zaustavili odlazak mladih, a deo u škole, biblioteke i uopšte, obrazovanje“, dodao je Kostreš.

  On je kazao da crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zaradjuje više od stotinu miliona evra godišnje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com