Gradovi

Kotromanović: Srbija će teško ući u EU sarađujući s Rusijom

SARAJEVO – Odlazeći hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović smatra da srpski državni vrh nema prava nikome da drži lekcije, tvrdi da Hrvatska nema nikakav problem s najavom Srbije da će nabaviti raketne sisteme S 300 iz Rusije, ali poručuje da će upravo sarađujući s tom zemljom Srbija teško ući u EU.

Nastavljajući polemiku na temu naoružavanja Hrvatske, on je za sarajevski portal „Slobodna Bosna“ izjavio i da su vlasti u Srbiji „prvaci u vođenju ratova“, koji su „svoje istinsko mirotvorstvo imali priliku pokazati tokom ratova 90-ih“.

Reagujući na izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je pozvao Hrvatsku da prestane da se naoružava, ali i na izjavu potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivice Dačića, Kotromanović je izjavio da su Vučić, Nikolić i Dačić bili „prvaci u vođenju četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije“, da su mogli da spreče gubitak desetina hiljada života samo da su imali miroljubivu politiku pre dvadeset godina.

Kotromaović je rekao i da svako ima pravo na odbranu, te da u Beogradu „treba da budu srećni, jer on više neće biti ministar odbrane Hrvatske“.

Hrvatska, tvrdi, kao članica NATO-a i Evropske unije, da nema nikakve osvajačke pretenzije, a zna se da su „u prošlosti iz Beograda išle divizije i prema Hrvatskoj i prema Bosni i Hercegovini“.

„Meni je drago da je Srbija sada potpuno razotkrivena. Ona misli da će ući u Evropsku uniju sarađujući sa Rusijom. Teško! To što mi u Hrvatskoj radimo na jačanju naših oružanih snaga, to je u sklopu zajedničke evropske sigurnosne politike“, kazao je Kotromanović, prenela je Hina.

Rekao je i da Hrvatska nema negativnih komentara na najave iz Srbije o mogućoj kupovini ruskog raketnog sastava S 300.

„Mi nemamo negativnih komentara na to, kao što Srbija osuđuje Hrvatsku. Srbija je sused kojeg mi cenimo i uvažavamo, želimo im svu sreću, da im privreda raste, ali neka puste nas da mi radimo svoj posao i brinemo se o sebi kako mislimo da je najbolje“, rekao je odlazeći ministar odbrane koji će, kako je najavio, karijeru nastaviti u SAD u privatnom sektoru.

Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh