Gradovi

Kovač: HR ne blokira Srbiju, traži ispunjavanje kriterijuma

BRATISLAVA – Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijum, pre svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je najavio da planira da poseti Srbiju.

„Hrvatska je podržala otvaranje pregovora sa Srbijom, ali ići dalje u pregovorima znači ispuniti kriterijume“ gde je osnovni među njima vladavina prava, rekao je Kovač prilikom posete Bratislavi na Univerzitetu Komenski.

Napominjući da je Srbija od 2012. kandidat, da je prva konferencija o pristupanju održana u janurau 2014. a prvo poglavlje otvoreno gotovo dve godine kasnije, jer su Nemačka i Britanija insistirale na dijalogu Beograda s Prištinom, Kovač je kazao da „tada niko nije govorio o blokiranju“, prenela je Hina.

Kako tvrdi, osnovni problem je zakon u univerzalnoj jurisdikciji koji omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava.

„To je potpuno ludo“, rekao je Kovač, navodeći da su „planovi o ratu smišljeni u Srbiji i taj se zakon mora promeniti, on je štetan i za dobrosusedske odnose i za stabilnost Evrope“.

„To je kao da je Nemačka sudila za ratne zločine nakon Drugog svetskog rata“, kazao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska i dalje podržava proširenje i želi susede u EU.

Prema njegovim rečima, EU je najbolja stvar koja se dogodila na ovim širim prostorima.

Posle poseta BiH, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, Kovač je najavio i da će posetiti Srbiju, koja je odložena zbog vanrednih parlamentarnih izbora, navodi Hina.

Foto AFP screenshot

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh