Nacionalne Novosti

Kovač: Srbija ne može u EU dok ne promeni ponašanje

MOSTAR – Ministar spoljnih i evropskih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Miro Kovač ponovio je danas tvrdnje da Srbija zbog svog ponašanja nikada neće postati članica EU dodajući i da će joj Hrvatska „uvesti protivmere zbog progona branitelja“.

On je to rekao povodom navoda hrvatskih medija da je na graničnom prelazu sa Srbijom greškom priveden hrvatski državljanin Zdravko Hlobik, koga su srpske vlasti, kako su naveli, zamenile sa njegovim imenjakom za kojim tragaju zbog optužbi za terorizam za vreme rata u Hrvatskoj.

„Ovako ponašanje, ovako zastrašivanje, ovakve provokacije više nećemo trpeti. I na ovaj način Srbija nikada, ponavljam nikada neće u Evropsku uniju. I Hrvatska je spremna na protivmere“, rekao je Kovač novinarima nedaleko Mostara, gde prisustvuje obeležavanju Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, javila je Hina.

Osječanina Zdravka Hlobika (54) srpske vlasti su navodno u četvrtak privele na graničnom prelazu Bogojevo, zamenivši ga sa njegovim imenjakom Zdravkom Hlobikom iz Jelisavca koji se u Srbiji tereti za terorizam za vreme poslednjeg rata u Hrvatskoj, objavio je Glas Slavonije.

Kovač je zatražio od srpskih vlasti da prestanu sa skrivanjem pravosudnih spisa i da vlastima u Zagrebu dostave podatke o hrvatskim ratnim veteranima koji su u Srbiji osumnjičeni ili optuženi, i zbog kojih je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je u Srbiji suđeno u odsustvu.

Kovač je naveo da se u slučaju hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika radilo o zameni identiteta i da mu je hrvatski generalni konzul u Srbiji pomogao da dođe do hrvatske granice.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh