Gradovi

Kovač: Veće zemlje imaju veću odgovornost

Kovač: Veće zemlje imaju veću odgovornost

BRISEL – Članice EU treba da pronađu evropsko rešenje za migrantsku krizu i da dobre namere pretoče u zajedničku politiku, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač napominjući da najveću odgovornost imaju najveće zemlje.

On je nakon pripremnog sastanka za predstojeći samit EU u Briselu ove nedelje rekao da treba delovati na licu mesta u Siriji i poslati poruku da ne mogu svi da budu primljeni u EU, te da su kapaciteti ograničeni.

Migrantska kriza veliki je test za EU, za njenu verodostojnost i efikasnost, rekao je Kovač, prenosi Hina.

„Mi ćemo i dalje pokazivati ljudskost, ali istovremeno moramo jačati svoje kapacitete na spoljnim granicama, moramo pokazati da smo u stanju kontrolisati svoje granice. Tu moramo postići zajedničku evropsku politiku, a sada imamo samo nacionalne politike i pokušaj stvaranja zajedničke evropske politike“, naveo je on.

Kovač je rekao da je na sastanku istakao koordinaciju Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Makedonije, kao i da je važno jačanje nadzora na granici Grčke i Turske, kao i Makedonije i Grčke.

„Rekao sam kolegama da smo poslali policajce u Makedoniju i da Hrvatska čini sve što može kako bismo postigli zajedničko evropsko rešenje. Mi kao ne toliko velika zemlja činimo sve što je u našoj moći, ali najveću odgovornost po logici stvari imaju najveće zemlje“, zaključio je Kovač.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh