Gradovi

Kovač: Vučić u Donjoj Gradini – nastavak politike „velike Srbije“

MOSTAR – Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike „velike Srbije“ iz 90-ih.

„Sećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani deo Hrvatske i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živeti u Velikoj Srbiji. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo“, tvrdi Kovač.

On je to izjavio u Bilima kod Mostara, gde učestvuje na komemoraciji u povodu Evropskog dana posvećenog obeležavanju žrtava svih totalitarnih režima.

„Naša politika u Hrvatskoj je politika mirotvorstva. To je vrednota hrvatskog ustava, ali mi na sebe ne damo“, poručio je Kovač i dodao da premijer Vučić nastavlja da huška vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata.

„Ono što smo jučer čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske. To je na neki način nastavak politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije“, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da se, za razliku od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji se nedavno u Beogradu „izvinio i izrazio saučešće“ porodicama žrtava NATO bombardovanja 1999. godine, Vučić nikada nije izvinio Hrvatima.

On je pozvao vlast u Srbiji da se oslobodi politike „velike Srbije“.

„Mi na takvo huškanje srpskog naroda protiv hrvatskog naroda nikada nećemo pristati i tražimo od njega da se konačno oslobodi velikosrpskog razmišljanja, da pomogne sebi i svome narodu i da počne živeti evropske vrednosti. Da konačno počne živeti mirotvorstvo o kojemu on govori, a koje nikako da provede u delo“, rekao je Kovač.

Hrvatska agencija HINA ocenila je da je Vučić je u Donjoj Gradini, na obeležavanju žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, „opasno zaoštrio retoriku s Hrvatskom“.

Vučić je, navodi HINA, optužio Hrvatsku da se „iz ponora istorije na pozornicu ponovo vraćaju ideje nekadašnje NDH“ i poručio da Srbija „neće dopustiti ponavljanje Jasenovca, Jadovna, Jastrebarskog, ali ni „Oluje“.“

 

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh