Gradovi

Kovačević: Kapetanije redovno upozoravaju na opasnosti

BEOGRAD – Potapanje teretnog broda “Beograd II“ posledica je jakih udara vetra i visokih talasa koji su se tokom noći pojavili u tom delu Dunava, izjavio je večeras pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević dodajući da lučke kapetanije redovno obaveštavaju o svim mogućim opasnostima i bilo cemu što se pojavljuje na plovnom putu.

On je Tanjugu rekao da su pre dva dana lučke kapetanije Kladovo i Smederevo izdale saopštenja brodarstvu u kojima ih upozorava najpre na velike nanose drveća koja idu od ušća Save u Dunav u smeru nizvodno ka Đerdapu i na jake udare talasa.

“Saopštenja su izdata pravovremeno i to u petak za velike rečne nanose drveća i sinoć za opasnost od jakih udara vetra“, rekao je Kovačević.

On je istakao i da Inspekcija bezbednosti plovidbe kontroliše da li se poštuju uputstva.

Ipak, kako navodi, na čitavom sektoru Dunava ima blizu 200 plovila i ne mogu fizički da se kontrolišu svi brodovi.

“Mi ih pratimo preko rečnih informacionih servisa gde su, šta rade i da li prijavljuju neki problem… Konkretno brod ‘Beograd II’ nije prijavljivao nikakav problem zato što su se u sred noći pojavili jaki udari vetrova koji su uzrokovali velike talase“, obijasnio je Kovačević dodajući da članovi posade nisu ni imali vremena da se javljaju kapetaniji niti bilo kome, već su se borili se da se brod ne potopi.

Teretni brod dužine 80 metara prevrnuo se jutros oko devet časova na Dunavu, kod Gornjeg Milanovca, usled velikih talasa, a u udesu nema povređenih jer su članovi posade na vreme napustili brod.

Kako je objavio Blic, posada je par minuta pre nego što se brod okrenuo na bok, iskočila na pristan u Donjem Milanovcu na koji je bila vezana od juče popodne.

Plovilo se nakon prevrtanja zaustavilo pedesetak metara nizvodno, na samo par metara od gradskog keja.

Barža natovarena kamenom koja se prevrnula u vlasništvu je preduzeća „Ivan Milutinović – PIM“.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh