Gradovi

Kozarev posetio raseljene sa KIM u kolektivim centrima u CG

Kozarev posetio raseljene sa KIM u kolektivim centrima u CG

PODGORICA – Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev posetio je u Crnoj Gori nekoliko kolektivnih centara u kojima su smeštena lica raseljena sa Kosova i Metohije i poručio im da njihova matična država nije na njih zaboravila i da radi na njihovom trajnom zbrinjavanju.

Kozarev je rekao Tanjugu da poseta ima za cilj da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku raseljenim licima sa Kosova i Metohije, izbeglim što 1999. godine što u kasnijim pogromima, kojih ima više od 1.500 na teritoriji Crne Gore, da je država Srbija tu, da ih nije zaboravila i da misli na njih.

„Država Srbija u saradnji sa nadležnim institucijama radi na rešavanju njihovih problema na svakodnevnom nivou i njihovog trajnog zbrinjavanja u Crnoj Gori i u regionu. U svakodnevnom je kontaktu i u kordinaciji oko najboljih mogućnih načina za postizanje trajnih rešenja za njihove probleme“, napomenuo je Kozarev.

Prema njegovim rečima, sa nadležnim organima Crne Gore ministarsvom rada i Direktoratom za izbeglice je dogovoreno da se problemi i otvorene stavke koje tište ljude pobroje i grupišu.

„Drago nam je što smo čuli od kolega iz Crne Gore da su preduzeti vrlo dobri koraci da se stambeno zbrinu lica koja su trenutno u kolektivnim centrima što će im pomoći u unapređenju kvaliteta života. To smo imali prilike da vidimo i u Koniku kod Podgorice i u Beranama da čujemo od gradonačelnika“, rekao je Kozarev.

Pored toga, kako je naveo, razmatra se da se pored stanova koje dobiju na korišćenje, raseljenima pruži perspektiva za socijalnu inkluziju u vidu zapošljavanja i budućnosti za njihove potomke.

Poseta kolektivnim centrima u koje su smeštena lica raseljena sa Kosova i Metohije organizovana je u sklopu Skopske inicijative, koja za cilj ima iznalaženje trajnih i održivih rešenja za probleme ljudi koji su bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta u južnoj srpskoj pokrajini.

Skopska inicijativa je 2014. godine uspostavljena pod okriljem OEBS-a kao okvir za međuinstitucionalnu saradnju u cilju rešavanja problema interno raseljenih lica sa KiM.

Kozarev se, zato, u okviru trodnevne posete, koju završava sutra, osim sa raseljenima, sastao i sa predstavnicima državnih institucija Crne Gore u čijoj je nadležnosti rešavanjje ovog problema.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh