• Svet

  Kraj Saudijske Arabije!?

  Rijad Saudijska ArabijaFoto: Thinkstock

  Ova država, koju mnogi nazivaju „srcem vehabizma“ i islamske verske doktrine, mogla bi doživeti disoluciju ili biti podeljena na nekoliko entiteta zbog svoje sve destruktivnije uloge u radikalnoj islamskoj doktrini i pomaganja teroristima.

  Francuski pisac Tjeri Mejsan, koji je nakon 11. septembra 2001. godine, odgovornost za napade u Njujorku pripisao američkom vojno-industrijskom kompleksu, nedavno je objavio članak u kojem tvrdi da će Obama i Putin podeliti Saudijsku Arabiju i pocepati Tursku, stvarajući Kurdistan.

  Činjenica je da su Kurdi, uz pomoć avijacije SAD, izbacili snage „Islamske države“ iz izuzetno važnog grada Sindžara.

  Sirijski Kurdi do pre dva meseca bili su na strani sirijske vojske, ali su naglo promenili orijentaciju i postali saveznici SAD, primećuju analitičari. To upućuje na mogućnost da se sprema „nešto krupno“.

  Međutim, Turska i Saudijska Arabija su glavni saveznici SAD u regiji. Turska drži NATO bazu Idžirlik, koja služi kao polazna tačka mnogih intervencija u tom prostoru.

  Saudijska Arabija je pak saveznik u energetskim ratovima – velika proizvodnja saudijske nafte ruši cenu tog energenta, a to je glavno ekonomsko oružje u borbi protiv Rusije.

  Ali, Saudijska Arabija je i rodno mesto selafizma, vehabističkog islama, kojim se nadahnjuje najveći deo bombaša-samoubica, terorista koji se raznose nadajući se sudbini šehida.

  Turska je međutim u poslednje vreme počela da guši nasleđe sekularne države koju je pre jednog veka započeo Kemal Paša Ataturk, s kojim je zemlja doživela veliki uspon.

  Povratak islamizmu Tursku čini nepouzdanim saveznikom SAD, koje su javno počele da se okreću pouzdanijem partneru – turskim arhineprijateljima Kurdima.

  SAD su istovremeno nagovorile Saudijce da znatno smanje cenu nafte (što je velikim delom usmereno protiv interesa Rusije), ali kolateralne žrtve tog plana su sami Saudijci, čiji je budžet pao za desetine milijardi dolara, pa su se pojavile i spekulacije o mogućem bankrotu Rijada.

  Vladajuća dinastija rascepkana je na mnoštvo prinčeva koji se bore za uticaj. Postoje tri klana – kralja Salmana, zatim preminulog kralja Abdale i klan princa Bondara.

  Osim toga, srednjovekovne kazne koje vrši saudijski režim zgražavaju svetsku javnost – za flašu piva „krivac“ dobija sto udaraca štapom, žene slabijeg morala javno su kamenovane, a o izborima se ne sme ni govoriti.

  Zapadni uticaj na Bliskom istoku nikada nije imao za cilj promociju liberalne demokratije jer bi u tom slučaju prva žrtva udara bila baš Saudijska Arabija.

  Poznata je izreka čuvenog američkog diplomate Henrija Kisindžera: „Oni su ku.vini sinovi, ali naši ku.vini sinovi!“.

  Sirija ne predstavlja problem zbog despotske naravi mladog Asada, već jer se našla na putu kojim bi katarski i saudijski gas išao u Evropu, istiskujući Ruse i omogućavajući SAD potpunu kontrolu nad starim kontinentom i njegovim bogatstvom.

  Ulaskom u rat na strani Asada, Rusija je počela otvoreno, oružjem, da brani svoje gasne, ali i geopolitičke interese.

  Ruski geopolitičari tvrde da Amerikanci u regiji podržavaju dva sasvim suprotna procesa – jedan koji širi vehabizam i drugi koji se protiv njega bori. Koji je cilj? Nema cilja – cilj je haos, navode oni.

  Da li su „Islamska država“ i enorman rast islamističkog terorizma širom sveta zaista doveli do zajedničke akcije Vašingtona i Moskve, bez obzira na njihove suprotstavljene interese ili će haos još dugo ostati sudbina Bliskog istoka?

  Obaranje ruskog aviona iznad Sirije mogao bi da bude okidač dalekosežnih promena u toj regiji, smatraju portali.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com