Gradovi

Kralj Abdulah: Jordan na „ivici ključanja“ zbog izbeglica

AMAN – Kralj Jordana Abdulah upozorio je da je njegova zemlja na „ivici ključanja“ zbog priliva stotina hiljada izbeglica iz Sirije i pozvao međunarodnu zajednicu da poveća pomoć ukoliko želi da Jordan zadrži izbeglice koje dolaze.

Uoči donatorske konferencije o Siriji, kralj Abdulah je u intervjuu za BBC, koji je danas objavljen, rekao da su jordanske socijalne službe, infrastuktura i ekonomija pod „ogromnim pritiskom“.

„Pre ili kasnije, brana će pući“, naveo je on istakavši da Jordan možda neće moći da prima još Sirijaca.

Izbeglice iz Sirije, naime, sada čine skoro 20 odsto stanovništva u Jordanu, navodi britanski medij istakavši da je ta zemlja decenijama pružala dobrodošlicu onima koji beže od rata iz Palestine, Iraka, a sada i iz Sirije.

„Po prvi put, ne možemo više da to radimo“, poručio je kralj Abdulah.

Prema njegovim rečima, Jordanci trpe zbog priliva izbeglica, jer se 25 odsto državnog budžeta troši na pružanje pomoći izbeglicama, javne službe su preoterećene i mnogi teško nalaze posao.

On je dodao i da su radna mesta, obrazovni i zdravstveni sistem pod značajnim pritiskom u Jordanu.

Kralj Abdulah je pozvao evropske lidere da obezbede dugoročnu pomoć za pronalaženje radnih mesta za Jordance ukoliko očekuju da Jordan obezbedi radna mesta za Sirijce tako da oni ostanu u regionu.

Potrebno je da više od milion migranata i izbeglica dođe u evropske zemlje kako bi one shvatile s kojim se pritiskom suocava Jordan, smatra kralj.

„One razumeju da ukoliko ne pomognu Jordanu, njima će biti teže da se izbore sa izbegličkom krizom“, naveo je on.

U Jordanu se nalazi 635.000 od 4,6 miliona Sirijaca koje su Ujedinjene nacije registrovale kao izbeglice.

Jordanska vlada, međutim, ističe da još više od milion Sirijaca živi u toj zemlji, uključujući one koji su došli pre 2011. godine.

Donatorska konferencija za Siriju se održava u četvrtak u Londonu, a domaćini su Velika Britanija, Nemačka, Kuvajt i Ujedinjene nacije.

Navedene zemlje ističu da međunarodna zajednica mora da pojača napore kako bi pomogla 23.5 miliona „ranjivih i raseljenih“ ljudi iz Sirije, kao i milionima drugih koji su pobegli u inostranstvo.

Cilj je da se značajno povećaju nova sredstva, identifikuju dugoročna rešenja za finansiranje i odrede dugoročne potrebe onih koji su pogođeni krizom tako što će se pronalaći način za otvaranjem radnih mesta i obezbeđivanjem obrazovanja.

AP Photo/Raad Adayleh, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh