Gradovi

Kralj Felipe ponovo na potezu, Španija u neizvesnosti

MADRID – Španski kralj Felipe Šesti počeo je drugu rundu pregovora sa španskim političkim liderima u ponvnom pokušaju da nađe mandatara za novu vladu posle prošlomesečnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da vlada sama.

Kralj je prinuđen da ponovo počne da traži mandatara pošto je odlazeći premijer Marijano Rahoj iznenadio mnoge odbivši mandat i saopštivši da odustaje od formiranja vlade.

Njegova vladajuća Narodna stranka desnog centra je osvojila najviše glasova, ali nije dobila parlamentarnu većinu.

U međuvremenu nova levičarska stranka Podemos (Mi možemo) i mlada, poslovno orijentisana stranaka desnog centra Sijudadanos (Građani) osvojile su veliki broj glasova u situaciji kada su birači zabrinuti zbog visoke stope nezaposlenosti i niza korupcionaških skandala među zvaničnicima.

Uspeh ove dve stranke je okončao dugogodišnju dominaciju Narodne stranke i Socijalista koje su se decenijama smenjivale na vlasti.

Rahojeva stranka je osvojila 123 mesta u parlamentu od 350 poslanika, Socijalisti su dobili 90 mesta, Podemos i njihovi saveznici 69, dok je Sijudadanos osvojio 40 mesta.

Španci su tako dobili parlament koji je po ocenama posmatrača najpodeljeniji u istoriji te zemlje, a međustranački pregovori narednih dana će odrediti i da li će Španija dobiti vladu koja bi mogla odustati od nepopularnih mera štednje ili će krenuti u nove izbore.

Ballesteros, Pool Photo via AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh