Gradovi

Kralj imenovao socijalistu za mandatara španske vlade

MADRID – Španski kralj Felipe Šesti imenovao je socijalističkog lidera Pedra Sančesa za mandatara koji će voditi pregovore sa političkim strankama kako bi se oformila vlada, saopštio je danas predsednik donjeg doma španskog parlamenta Patksi Lopes.

Lopes je, posle kratkog sastanka sa kraljem, rekao da će Sančesu biti potrebno najmanje tri nedelje, a možda i mesec dana, pre prvog glasanja u parlamentu o poverenju novoj vladi, prenosi Rojters.

U skladu sa španskim ustavom, rok od dva meseca za formiranje vlade stupa na snagu čim parlament prvi put glasa, a ukoliko taj rok istekne, raspisuju se novi izbori, navodi britanska agencija.

Kralje Felipe Šesti je prošle nedelje počeo drugu rundu pregovora sa španskim političkim liderima u ponvnom pokušaju da nađe mandatara za novu vladu posle prošlomesečnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da vlada sama.

Kralj je bio prinuđen da ponovo počne da traži mandatara pošto je odlazeći premijer Marijano Rahoj iznenadio mnoge odbivši mandat i saopštivši da odustaje od formiranja vlade.

Njegova vladajuća Narodna stranka desnog centra je osvojila najviše glasova, ali nije dobila parlamentarnu većinu.

Španci su tako dobili parlament koji je po ocenama posmatrača najpodeljeniji u istoriji te zemlje, a međustranački pregovori narednih dana će odrediti i da li će Španija dobiti vladu koja bi mogla odustati od nepopularnih mera štednje ili će krenuti u nove izbore.

Chema Moya, Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh