• Gradovi

  Krenuo Deda Mraz koga tradicionalno prati američka vojska

  Božićno putovanje Deda Mraza da podeli poklone počelo je danas od Novog Zelanda, Paupue Nove Gvineje, Japana, Kine pod pažljivim nadzorom američke vojske, koja ga tradicionalno decenijama prati svakog 24. decembra.

  Bilo je tačno 12 sati po centralnoevropskom vremenu kada je vojna Komanda zadužena za vazdušnu bezbednost SAD i Kanade (Norad) primetila na svojim radarima znake „aktivnosti na Severnom polu“.

  Deda Mrazovo kretanje se u realnom vremenu prenosi preko vebsajta (www.noradsanta.org) i Tviter naloga (@NoradSanta) na Noradovom sajtu.

  Brži od F-15 aviona američkog ratnog vazduhoplovstva Deda Mraz je već podelio više od milijardu i po poklona u Oceaniji i Aziji.

  To praćenje koje je omogućeno prema Noradu infracrvenim receptorima u nosu Rudolfa, jednog od devet irvasa koji vuku saonice, je institucija u SAD.

  Sve je počelo 1955. godine u oglasu lanca robnih kuća Sirs koji su dali u lokalnom listu u Koloradu i u kome se pozivaju deca da pozovu Deda Mraz telefonom.

  Broj koji je navodno bio direktan broj čuvenog dedice, zapravo je bio broj crvenog telefona Norada. Dežurni oficir je prvo bio zbunjen kada je preko telefona čuo glas dečaka koji ga je pitao da li je on Deda Mraz, a onda se pukovnik Heri Šup prihvatio igre.

  On je dao uputstva svojim ljudima da daju informacije o tome gde je Deda Mraz, i čak je sam pozvao lokalni radio da objavi da je video čudan predmet u nebu.

  Oko 1.500 dobrovoljaca, kojima su se prošle godine pridružili predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija, danas pomažu vojnicima da odgovaraju na dečje telefonske pozive i imejlove.

  Čak ni ovogodišnja delimična blokada američke savezne administracije koja bi trebalo da pogodi i vojsku, nije sprečila ovu tradiciju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com