Gradovi

Krihbaum sutra u Beogradu

BEOGRAD – Predsednik Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum doputovaće sutra u Beograd, gde će se, kako je najavljeno, između otalog, sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Teme razgovora zasad nisu poznate, ali se Krihbaum do sada pokazao kao prijatelj Srbije, koji je umeo precizno da odmeri napredak zemlje, ali i oblasti u kojima su potrebni dodatni napori.

Nemački poslanik je poslednji put boravio u Beogradu aprila 2013, kada je predvodio nemačku parlamentarnu delegaciju, a u septembru 2015. premijer Vučić i pedsednik Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu, susreli su se u Berlinu.

Krihbaum je tada ocenio da je Srbija na „dobrom i jasnom“ putu ka EU, te da je premijer Vučić po pitanju evropskih integracija i teških, ali značajnih reformi posebno angažovan i cenjen u Berlinu.

On je tada u izjavi novinarima izrazio uverenje da je otvaranje poglavlja 23 i 24 moguće početkom 2016, dodajući da još postoji par preduslova koje treba ispuniti u vezi poglavlja 24.

„Vaša zemlja je na dobrom putu ka EU, ima jasan put. Drago mi je što je posle par teškoća u prošlosti put jasan. Imate premijera koji je posebno angažovan oko toga i koji je cenjen u Berlinu. On ima jasan put ka EU“, podvukao je Krihbaum.

Prema njegovim rečima, srpski premijer je sproveo značajne i teške reforme, kao što su smanjenje plata i penzija, mere koje nisu lake, ali pomažu Srbiji da bude bolja i da može biti konkurentna u globalizovanom svetu.

„To je neophodno za bolju budućnost vaše zemlje. Moja poruka građanima Sbrije je da imaju strpljenja dok reforme daju rezultate. I druge zemlje su prošle takve reforme, kao na primer baltičke države, koje su prošle tako težak put, a danas su mnogo bolje nego ranije“, istakao je Krihbaum.

U junu 2015. u Berlinu je ocenio da je u slučaju pregovora sa Srbijom moguće da nakon otvaranja prvih poglavlja procesi i pregovori idu brže, jer je dosta vremena prošlo i Srbija je u međuvremenu aktivno sprovodila reforme i pripremala i druga pregovaračka poglavlja.

Naveo je tada i da je kvalitet pregovora daleko važniji od broja otvorenih poglavlja i da to ne mora nužno biti merilo uspeha.

Naglasio je i da ima veliko poverenje u Srbiju, njene institucije i reformske procese koji su u toku.

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga je krajem novembra prošle godine dao „zeleno svetlo“ za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije EU, a Krihbaum je nakon sednice tada rekao da ga izveštaj EK o Srbiji raduje, zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

Nemačka, rekao je takođe, očekuje da Srbija nastavi da korača ovim putem. „Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture“, zaključio je Kirhbaum.

Krihbaum je u Beogradu boravio i oktobra 2012.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh