• BG

  KRIK: Prvi osumnjičeni u slučaju Savamala – šef smene u policiji

   

   

  Šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen je za nesavestan rad u slučaju Savamala, prenela je danas Mreža za istraživanja kriminala i korupcije KRIK.

  Prema dokumentu do kog su došli novinari KRIK-a, Stamenković je jedina osoba koju Više javno tužilaštvo u Beogradu imenuje u vezi sa slučajem u Hercegovačkoj ulici u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016.

  Tada je bagerima porušeno oko 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a muškarci sa fantomkama zaustavljali su gradjane, oduzimali im mobilne telefone i neke od njih vezali. Gradjani su pozivali policiju u pomoć, ali je ona odbila da izadje na teren i usmeravala ih na komunalnu policiju.

  Stamenković je bio šef smene u dežurnoj službi policije u noći kada se dogodilo rušenje.

  Više javno tužilaštvo je u julu 2017, više od godinu dana nakon što je grupa nepoznatih muškaraca bagerima bespravno porušila privatnu svojinu u beogradskom naselju Savamala, utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen nižem tužilaštvu.

  Novinari KRIK-a došli su u posed dokumenta kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke.

  U njemu tužiteljka Sanja Djurić navodi šta je sve prikupljeno tokom predistražnog postupka i konstatuje da postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela. Sem pobrojanih akcija koje je tužilaštvo preduzelo, dokument ne sadrži detalje, ali se u njemu otkriva da postoji osumnjičeni u ovom poznatom slučaju.

  „Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi“, piše u dokumentu Višeg tužilaštva. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

  Navodi se da se sumnja da su oni koji su sproveli rušenje, koji nisu identifikovani, počinili krivična dela „učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode“.

  Ceo tekst na www.krik.rs

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com