Novosti online

Критике Фискалног савета нису колегијалне

Републички секретаријат за јавне политике (РСЈП) оценио је јуче неаргументованим оптужбе Фискалног савета, према којима су држава и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), фаворизовали идеју он-лајн фискализације.

Како наводе у свом саопштењу, употреба термина као што су: „маркетиншко-популистички, некритичко фаворизовање, нестручност, поткопавање, ненадлежност, исхитреност, непримереност, површност”, не приличе интегритету институције као што је Фискални савет.

Подсећају да је њихова анализа показала да би укупни нето ефекти он-лајн фискализације били позитивни. Оптужују Фискални савет да је погрешно интерпретирао податке и извукао их из контекста.

Напомињу да је у оквиру ширег контекста реформе јавне управе посебно важан наставак изградње овог секретаријата као институције, чији је задатак да унапреди аналитичко-економски основ и пружи стручну подршку доношењу политике владе.

– У том погледу се очекивао колегијални и конструктивни приступ чланова Фискалног савета у периоду анализе и припреме Националног програма за сузбијање сиве економије, што представља квалитетнији начин доношења одлука о јавним политикама у односу на критизерски наступ, по доношењу или пак реализацији одговарајућих политика.

Добра пракса у савременим друштвима, подразумева пресудни значај консултација са свим заинтересованим. Жао нам је што колеге из Фискалног савета то не схватају – наводи се у саопштењу.

Фаза консултација подразумева и консултације са представницима привреде и јединицама локалне самоуправе, па и са НАЛЕД-ом, додају.

Сматрају да је управо развој аналитичких капацитета начин да се унапреди квалитет дијалога, како би се предупредили пристрасни и интересни приватни утицаји. Надају се и да ће Фискални савет да усвоји овако конструктиван приступ.

Подсећају да је влада крајем 2014. образовала Координационо тело за сузбијање сиве економије, у тренутку када се процењује да се на том тржишту обрће 30 одсто БДП-а. За те потребе је образована и Стручна група коју су чинили представници државне управе и цивилног друштва, а са циљем да се ближе анализирају узроци и последице сиве економије, као и да се формирају препоруке за њено смањење. РСЈП је заједно са НАЛЕД-ом одлуком владе, одређен као стручна подршка раду Стручне групе, а министар финансија је делегирао РСЈП, да у оквиру својих надлежности спроведе анализу трошкова и користи од унапређења система фискализације.

„У доброј вери и са највишим професионалним и етичким стандардима током априла и маја 2015. године, припремили смо прелиминарну анализу трошкова и користи од унапређења система фискализације коју смо представили јавности, са циљем да се прикупе конструктивне примедбе ради даљег унапређења закључака анализе”, подсећају из РСЈП.

Више пута су консултовани сви релевантни учесници у систему, па је анализа упућена и Фискалном савету на колегијално мишљење и сугестије, као институцији са искуством у анализама и расположивим буџетским ресурсима за припрему анализа. Наводе и то да је Савет и по Закону о буџетском систему обавезан да даје савете влади о питањима која се односе на фискалну политику и управљање јавним политикама. Тим поводом је у јулу 2015. године са Фискалним саветом одржан састанак где су размењена мишљења о свим спорним тачкама анализе. Све конструктивне сугестије су укључене у анализу при чему је нето ефекат од увођења он-лајн фискалних каса остао позитиван, закључује се у реаговању РСЈП.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh